Θλιβερές περιπτώσεις ανθρώπων

του Τάσου Παππά
Ο ίδιος τύπος πανηγύρισε την εκλογή του Μακρόν και προτιμά τον Ραχόι | AP Photo
Δηλώνεις προοδευτικός, έχεις πλούσιο και αγωνιστικό παρελθόν στην Αριστερά και εκφράζεις τη λύπη σου, επειδή δεν κέρδισε την αυτοδυναμία η Τερέζα Μέι- η σόφτ εκδοχή του αποκρουστικού θατσερισμού. Πως λέγεται αυτό; Τυφλότης; Φανατισμός; Γενιτσαρισμός; Το είδαμε και στις γαλλικές εκλογές.
Ο ίδιος τύπος ανθρώπου ευχόταν να καταποντιστεί ο Μελανσόν και πανηγύρισε με την εκλογή του Μακρόν. Ο ίδιος τύπος ανθρώπου προτιμά τον Ραχόι από τον Ιγκλέσιας στην Ισπανία. Ο ίδιος τύπος ανθρώπου τάσσεται με τους διεφθαρμένους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είτε κυβερνούν είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Εξεγείρεται κατά του Μαδούρο και κάνει πώς δεν βλέπει τι γίνεται στη Βραζιλία του Τεμέρ.
Το φρούτο δεν είναι καινούργιο. Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε διάφορες χώρες. Πρώην κομμουνιστές, πρώην αριστεριστές, ακόμη και πρώην οπαδοί του ένοπλου ακτιβισμού, χωρίς να έχουν προσχωρήσει οργανωτικά στη Δεξιά, μισούν ό,τι υπάρχει στο χώρο της Αριστεράς, ό, τι αγωνίζεται εναντίον του νοεφιλελευθερισμού, ό,τι αμφισβητεί τη λογική του μονοδρόμου.
Το καταγγέλλουν για χυδαίο λαικισμό, και εξτρεμισμό. Προειδοποιούν τις κοινωνίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν η δημοκρατία, οι πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Αν μάλιστα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σ' έναν πατενταρισμένο δεξιό και σ' έναν αριστερό ριζοσπάστη δεν θα σκεφτούν πολύ: Τον δεξιό βεβαίως-βεβαίως.
Με τους συγκεκριμένους τύπους ισχύει αυτό που έχει γράψει ο Αρθουρ Κέστλερ: «η πολιτική πορεία τους είναι ανάλογη με την πορεία που κάνει το μάτι διαβάζοντας ένα κείμενο: από τ' αριστερά προς τα δεξιά».
http://www.efsyn.gr/

Σχόλια