Saristra Festival 2017: Το μεγάλο φεστιβάλ του Ιονίου στα Παλιά Βλαχάτα Σάμης

Πέντε χρόνια μετά από το καλοκαίρι του 2012, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα ερείπια του Παλιού Χωριού των Βλαχάτων στη Σάμη Κεφαλονιάς, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, το μεγάλο φεστιβάλ του Ιονίου επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι, στις 4, 5 και 6 Αυγούστου 2017, στο χωριό «φάντασμα».

Το SaristraFestival διατηρεί τον τίτλο που δικαιωματικά είχε κερδίσει εξαρχής, αυτόν του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος των Ιονίων Νήσων και μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα και πιο ελκυστικά καλοκαιρινά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα.   Κάθε χρόνο σπουδαίες μπάντες και μουσικοί ανεβαίνουν στο stage, με πλήθος κόσμου να απολαμβάνει τους ετερόκλητους ήχους, σε έναν χώρο που λόγω της μακράς ιστορίας του και καθαυτής της φύσης μοιάζει με μια μαγική γωνιά της «Μέσης Γης» που όλοι θέλουν να ανακαλύψουν.

Το Saristra Festival πήρε το όνομα του από την πλατεία του ορεινού χωριού Βλαχάτα Σάμης. Η ιδέα της αξιοποίησης του δημόσιου χώρου και συγκεκριμένα ενός εγκαταλειμμένου χωριού οδηγεί στην επανασύνδεση με το παρελθόν και τη δημιουργία νέας συλλογικής μνήμης. Το παλιό πανηγύρι του χωριού μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας δομημένο με σημερινούς όρους. Εκθέσεις εικαστικών τεχνών, προβολές ταινιών, σεμινάρια και διαλέξεις καθώς και δραστηριότητες για παιδιά φιλοξενούνται στα χαλάσματα των σπιτιών.
Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ να ξεχωρίζει είναι εκτός των άλλων ότι καταφέρνει και προσελκύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η ποικιλία των δραστηριοτήτων, η ιδιαιτερότητα του χώρου και η ελεύθερη είσοδοςδιαμορφώνουν την ετερότητα στο κοινό, σπάνιο για ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ. Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι νέοι κυρίως από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό οι οποίοι αναζητούν μία σύγχρονη βιωματική εμπειρία σε ένα φυσικό τοπίο γεμάτο αναμνήσεις του παρελθόντος.

πηγή: www.inkefalonia.gr

Σχόλια