Μας λείπει το "είμαστε μαζί" σαν κοινωνία

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Καμία οικονομική κρίση δεν επιδεινώνεται αν δεν υπάρχει ήδη μία κρίση αξιών, κουλτούρας και ήθους. Αν κάτι υπάρχει στην κοινωνία που ζω το οποίο με πικραίνει βαθειά είναι ότι δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα. Δεν υπάρχει το ‘’είμαστε μαζί , μία γροθιά’’. Υπάρχει φθόνος και κακεντρέχεια. 

Είμαστε έτοιμοι να στάξουμε χολή επειδή ο άλλος μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα από εμάς, να αγοράσει ένα πιο ακριβό αυτοκίνητο από εμάς. Είμαστε έτοιμοι να ‘’θάψουμε’’ και να γεμίσουμε με μίσος όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να προοδεύει στη ζωή του. Δε μάθαμε , ως κοινωνία, να χαιρόμαστε ειλικρινά για τη χαρά του άλλου, δε μάθαμε ότι ο ένας πρέπει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τον άλλο , στο διάβα αυτού του ταξιδιού που λέγεται ζωή.

Δεν υπάρχει εκείνη η καλή ζήλεια η οποία εμφυτεύει μέσα μας την επιθυμία να μοιάσουμε και εμείς στον άλλο, που μας ενθαρρύνει να προσπαθούμε και εμείς για το καλύτερο. Υπάρχει ο φθόνος , δε θέλουμε ο άλλος να πετύχει κάτι καλύτερο από εμάς και κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τον ίδιο και το επίτευγμά του. Υπάρχει άραγε πιο σίγουρος τρόπος για να οδηγηθεί μία χώρα σε κοινωνική και οικονομική κρίση; Όταν τα μέλη της πάσχουν από έλλειψη ομαδικότητας, δεν επιθυμούν το καλό του άλλου και θέλουν όπως λέει και η ίδια η λαϊκή φράση ‘’να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;’’. 

Όταν δεν πορευόμαστε ως σύνολο, ως μία κοινότητα που τα μέλη της συμπονούν και συμπάσχουν ο ένας με τον άλλον, αλλά βλέπουμε τον άλλο ως εχθρό και κάνουμε τα πάντα για να τον πληγώσουμε και να τον μειώσουμε; Όχι επειδή ο άλλος είναι κάτι λιγότερο, αλλά γιατί εμείς κρύβουμε καλά μέσα μας το φθόνο και την κακία μας, νοιώθουμε πως λυτρωνόμαστε από τη διάχυτη ανασφάλειά μας. Σαν τη γεροντοκόρη που μισεί μία γειτόνισσα για το γάμο της.

Η κοινωνία μας θα αλλάξει ουσιαστικά όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν ότι πρέπει να είναι δεμένοι σα μία γροθιά, να ενθαρρύνουν την προσπάθεια του άλλου και να του δίνουν το χέρι να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα, όχι χαμηλότερα. Η κοινωνία δε θα αλλάξει όταν αλλάξουν οι πολλοί, αλλά όταν οι λίγοι αρχίζουν να επηρεάζουν τους πολλούς. 

πηγή:http://www.enallaktikos.gr

Σχόλια