Αυτό ήταν το 2016. Άστο να φύγει ...

της Ντίνας Μπατζιά
http://www.stokokkino.gr

Η πιο ηλεκτρισμένη χρονιά που θυμάμαι, τέλειωσε. Αν είχε χιούμορ ο Ντάισεμπλουμ, θα πάγωνε το χρόνο ειδικά για την Ελλάδα. Μα ακόμη κι αυτός ζορίζεται από τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και διεθνώς, όπως διαμορφώνονται. Κανείς μας δε ξέρει τι μας περιμένει. Αλλά μια νέα χρονιά χαράζει πάντα με την ελπίδα για το καλύτερο. Να θυμηθούμε το 2016 - αυτό που λέμε ανασκόπηση- και μετά να το αφήσουμε καλύτερα να πάει στο καλό...

Τι μας πήρε, τι μας έφερε, η χρονιά που πέρασε, που μας αφήνει απόψε, έτσι τουλάχιστον όπως μετρά το χρόνο ο άνθρωπος; Πόσο πόνο, πόσο ζόρι, πόσο θάνατο, πόση χαρά και πόσες χαραμάδες ελπίδας αφήνει για το 2017;

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ένταση του προσφυγικού με χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στις θάλασσες, κυνική άνοδος των ακροδεξιών τάσεων και του λαϊκισμού, όξυνση της οικονομικής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αμερικάνικες εκλογές, Brexit, και πολλούς θανάτους διάσημων μεγάλων καλλιτεχνών.


Τι έγινε στην Ελλάδα
Εκτός από τις σημαντικές για τη θέση της χώρας επισκέψεις Πάπα, Πούτιν, Ομπάμα, Ολάντ και άλλων, και την πραγματοποίηση της Euro MED, μια σειρά από μέτρα άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων: 
Επιστροφή μέρους πλεονάσματος στην κοινωνική πολιτική
ΠΑΙΔΕΙΑ:   Πρόσληψη 450 εκπαιδευτικών σε σχολεία (μόνιμοι διορισμοί από τον ΑΣΕΠ) και ανακοίνωση για πρόσληψη 20.000 για την κάλυψη αναγκών. Τοποθέτηση αναπληρωτών και αποστολή βιβλίων πριν αρχίσουν τα σχολεία (πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια).Δημοτικά σχολεία 6ωρο και αγγλικά, πληροφορική, καλλιτεχνικά. Μείωση μαθημάτων προς εξέταση – Στο γυμνάσιο ενισχυτική διδασκαλία για εξετάσεις. Το Σχολείο γίνεται ουδετερόθρησκο, όλες οι θρησκείες διδάσκονται ισοβαρώς. Δωρεάν επιδοτούμενο internet σε φοιτητές/νησιά/ΑΜΕΑ. Επιπλέον προσωπικό και υποτροφίες σε πανεπιστήμια
ΥΓΕΙΑ – Ξεκαθάρισμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 4500 προσλήψεις σε Υγεία, επάνδρωση ΕΚΑΒ, έκτακτα. Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σε όλους τους δήμους εντός 2017. Άμεση πρόσληψη καθαριστριών νοσοκομείων χωρίς εργολαβία . Ανακοινώνονται επιπλέον προσλήψεις σε υγεία/παιδεία (με βάση τις ελλείψεις).
Επιδότηση ρεύματος νοικοκυριών, διακανονισμός οφειλών 30 δόσεων στη ΔΕΗ αλλά και για το νερό σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ.
Δωρεάν μετακίνηση ανέργων σε αστικά ΜΜΜ
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης πιλοτικά σε 30 δήμους και σε όλους τους δήμους από 1.1.2017 - Προγράμματα αλληλεγγύης νερό, ενοίκιο, ρεύμα, μετακινήσεις. 
Για τις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας από το Υπουργείο Εργασίας:
Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Υπουργείο έχει σχεδιάσει να δημιουργηθούν 225 Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας σε 115 Δήμους και 254 Κέντρα Κοινότητας σε ισάριθμους Δήμους. Από τις νέες Δομές, σε συνδυασμό και
με το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα από τον Ιανουάριο του 2017, αναμένεται να ωφεληθούν περί το 1.000.000 πολίτες, σε ολόκληρη την επικράτεια. Στις δομές που λειτουργούν σήμερα σε 62 Δήμους της χώρας, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μετά τη λήξη τους, τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζουν με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δοθεί παράταση, για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μη μείνουν ακάλυπτοι οι ωφελούμενοί τους.
Το 2016 το ΙΚΑ αύξησε τα έσοδα του κατά 455 εκ. ευρώ ή ποσοστό 4,77%. 
Νέος νόμος για τα αυθαίρετα και ανανέωση - κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, Ισχύς από τον Φεβρουάριο του 2017.
Απλούστευση αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων. Νομοθετείται για μερικές επιχειρήσεις, διαδικασία μίας ημέρας.
Δημιουργείται μητρώο διευθυντών δημόσιας διοίκησης στο οποίο μπαίνεις με ΑΣΕΠ. Διευθυντές επιλέγονται από το μητρώο. Καταργείται η εξέλιξη/παλαιότητα κλπ. Παίρνεις μόρια και από θητεία στον ιδιωτικό τομέα.
Αύξηση αφορολόγητου σε μισθωτούς-συνταξιούχους στα 8800€. Εισφορές με βάση το εισόδημα (ελάχιστο εισόδημα 586€). Εισφορές αγροτών στο 70% των υπολοίπων πολιτών
Διαφάνεια. Ξεμπρόστιασμα μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου, στο διαδίκτυο.

Το γεγονός της χρονιάς

Ένα και τέλειωσε και μαζί του μια ολόκληρη εποχή, κι ένα ακόμη που δυστυχώς είναι σε συνεχή αιματοβαμμένη ροή, μέχρι να αποφασίσουν οι μεγάλοι  της γης ότι φτάνει πια, για να  μπουν να αρπάξουν ότι απέμεινε.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ - Μια σελίδα της Ιστορίας έκλεισε: Ο θάνατος του μεγάλου ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, μιας τεράστιας προσωπικότητας, σύμβολο του αγώνα και της νίκης των λαών. Το γεγονός σκανδαλωδώς απουσιάζει από τις ανασκοπήσεις και από τα αφιερώματα με τα κορυφαία γεγονότα - φωτογραφίες της χρονιάς των μεγάλων διεθνών πρακτορείων. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα,  ακολουθώντας την στρατηγική της αποσιώπησης. Για τη βιομηχανία της προπαγάνδας, μεγάλο κομμάτι της οποίας αποτελούν τα μεγάλα, διεθνή ΜΜΕ, έχει μιλήσει εκτενώς ο Νόαμ Τσόμσκι. Περηφάνεια που η Ελλάδα ήταν εκεί στη τελετή αποχαιρετισμού, με τον πρωθυπουργό, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που παρευρέθηκε
Patria o Muerte. Hasta la Victoria Siembre.
Και το συνεχιζόμενο, χωρίς τέλος δράμα: Ο πόλεμος της Συρίας. Μισό εκατ. νεκροί, πέντε εκατ. πρόσφυγες. Δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άμαχοι. Ο Αϊλάν ή ο Ομράν, ήταν μόνο μια μαχαιριά στη συνείδηση μας, ανάμεσα στις χιλιάδες της πραγματικής πολυετούς τραγωδίας. 
Ο χειρότερος ετήσιος απολογισμός νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο το 2016. Πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες - αριθμός ρεκόρ - θεωρείται ότι πνίγηκαν συνολικά μέσα στο 2016 στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Οι λέξεις της χρονιάς 
Λέξεις που ακούσαμε εκατομμύρια φορές το 2016, όπως ελάφρυνση χρέους, χοτ σποτς, Ειδομένη, καναλάρχες, υπερθεματιστές, ΣτΕ, τηλεοπτικές άδειες, ΕΣΡ, νόμος Παππά, πρόσφυγες, κόφτης, Brexit, Εξεταστική Επιτροπή για δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ, Θεσμοί.

Όταν χάνονται καλλιτέχνες, χάνεται κι ένα κομμάτι από τη ψυχή μας
Ο τραγικός απολογισμός του 2016 για τη μουσική
Από τον Bowie και τον Prince, στον Leonard Kohen και τον George Michael, του οποίου ο θάνατος έκλεισε το 2016. 
Τη χρονιά που βγήκε ο χάρος παγανιά, όπως αφοπλιστικά παρουσίασε και το προτελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Σκληρή χρονιά. Στις σημαντικές απώλειες της χρονιάς, για μένα, ο Ντάριο Φο, ένας Αριστερός. Τροβαδούρος. Μεσαιωνικός παλιάτσος. Ακαταμάχητός. Σοφός. Εχθρός των καθεστωτικών διανοούμενων, και των μουχλιασμένων θεωρητικών. 
Ο Θάνος Ανεστόπουλος, το ξωτικό μου. Έφυγε μαζί του ένα κομμάτι μου, των καλύτερων χειρότερων στιγμών μου, αθωότητας, ψυχής. Ο Ντέιβιντ Μπάουι  ο ιππότης μου κι ο άγριος άνεμός μου. Και ο ποιητής των εραστών, ο  Λέοναρντ Κοέν.

Θάνατοι Ελλήνων καλλιτεχνών: Άννα Συνοδινού, Νατάσσα Μανίσαλη,  Παντελής Παντελίδης,  Κώστας Κουτσομύτης, Γιάννης Βόγλης, Γεωργία Αποστόλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Αντώνης Σουρούνης, Πέτρος Φυσσούν.

Η κακοήθεια της χρονιάς
Ήρθε λίγο πριν κλείσει και όχι δεν ήρθε από το μέτωπο της λογικής, ούτε από τη σκατόψυχη ακροδεξιά …  Η ανάρτηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου που εξέφραζε τη ενδιαφέρον της για το Πόθεν Εσχες της  Κούνεβα, η οποία, μετά την γενική κατακραυγή την απέσυρε χωρίς ένα συγνώμη, κρυφά. Απογοήτευση. Άποψη που συναντά ότι ακραίο και συντηρητικό όπλισε το χέρι των επίδοξων δολοφόνων της Κούνεβα ... Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη του 2008, στη γωνία του σπιτιού μου, στα Πετράλωνα, και δε θα σταματήσει ποτέ να με βασανίζει η σκέψη, αν, αν άκουγα τις φωνές, ίσως να προλάβαινα. Ποιος θέλει βιτριόλι για εκατομμύρια; Ποιος; 

Η Ευρώπη το 2016, η Ευρώπη σε κρίση. 
Μέχρι και η Ανγκελα Μέρκελ, πριν λίγες μέρες , σχολίασε: "Κοιτάζοντας πίσω στο 2016, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια πολύ ταραγμένη χρονιά για εμάς, για την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το προσφυγικό κυρίαρχο θέμα, με την Ελλάδα να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, δυσανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, και με την ελληνική κυβέρνηση να τονίζει το ζήτημα του επιμερισμού των ευθυνών, παντού, σε κάθε ευκαιρία.
Μια Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Brexit, αλλά και την πασοκοποίηση της Ισπανίας με Ραχόι και δεξιά κυβέρνηση  (ας είναι καλά οι Σοσιαλιστές που φρόντισαν γι αυτό) σε καμπή, με τους εθνικιστές να πανηγυρίζουν, το μέτωπο της λιτότητας να μην εννοεί να αλλάξει τακτική, την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος και τις οικονομίες των χωρών, ακόμη κι αυτής της άτολμης Γαλλίας , να πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όμως αυτή η Ευρώπη, μες στη νέα χρονιά έχει κι εκλογές. Απέναντι στον Τραμπ, η αναμέτρηση Φιγιόν και Λεπέν δε μας κάνει ν ααισιοδοξούμε, ακόμη χειρότερα αν ο Σόιμπλε παραμερίσει την Μέρκελ.
Αλλά, αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλιώς θα χαθεί .... 

Σημαντικά γεγονότα:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής με μελανό σημείο την αποφυλάκιση Ρουπακιά το Μάρτιο, επειδή είχε παρέλθει το 18μηνο προφυλάκισης. Με τραγική , μα και δυναμική συγχρόνως φιγούρα τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μην καθυστερήσει άλλο η δίκη
20 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη Γιακουμάκη, του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων οποίος βρέθηκε νεκρός το 2015 σε περιοχή των Ιωαννίνων. Κατηγορούμενοι ο πρώην διευθυντής της Σχολής και η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη της Εστίας, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, καθώς και ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτή, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή. Στις 7/12 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ένοχο τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και αθώους τους άλλους δύο κατηγορούμενους. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα για το θάνατο του 20χρονου.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση νομοθεσίας, αποφάσεων, έτους 2016 του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η χρονιά ήταν περισσότερο «παραγωγική» σε σχέση με το 2015 από πλευράς νομοθεσίας. Μέσα στο 2016 ψηφίστηκαν συνολικά 91 νέοι νόμοι (έναντι 37 στο 2015) και 132 προεδρικά διατάγματα (έναντι 88 το 2015). Από όλα αυτά τα νομοθετήματα τα 58 περιείχαν διατάξεις φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών διατάξεων. Στον σχετικό ιστότοπο , μπορείτε να δείτε λεπτομερώς τα στοιχεία, πάντως έχει ενδιαφέρον η ευχή των επιστημόνων: Ελπίζουμε, λένε, το 2017 να έχουμε λιγότερη «παραγωγή» νομοθεσίας. Κι εμείς ελπίζουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σωστή και δίκαιη νομοθεσία, και να εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις.
ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ που άφησαν εκατοντάδες εργαζόμενους άνεργους  (Ηλεκτρονική Αθηνών, Σόφτεξ, Ledra Marriot, Ελευθερουδάκης). Δυσκολίες για ΔΟΛ και Mega.

Τι θα μας λείψει από το 2016;

Κι ενώ η μισή τελευταία μέρα της χρονιάς φεύγει στην κατανάλωση με συζύγους απελπισμένους και φορτωμένους σα γαϊδούρια, στα σούπερ μάρκετ, εμείς λέμε να κλείσουμε με χιούμορ αυτόν τον απολογισμό. 
Οι δημοσκοπήσεις!!! με κορυφαία την ΠΑΜΑΚ.   Μια παταγώδης αποτυχία παντού
Περούκα Gate. Απόκριες πριν την ώρα τους. Δημοσιογράφοι με περούκες . (Δημάδης και Σουλτογιάννης, παρακολουθούσαν το Νίκο Παππά στη Ν. Υόρκη. Κι αυτό που με σκάει, είναι ότι κανείς τους δεν φόραγε μια ξανθιά περούκα.
Α, ναι. Η απαγόρευση εισόδου του Ομπάμα στη Καισαριανή. Μα μαύρο δάκρυ ...
Άντε πάλι με τη Siemens ... Περασμένα ξεχασμένα βρε ...
Ο Μεϊμαράκης.  Βαγγέλη γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα.
Θα μας λείψουν οι εκλογές. Αν όχι σε μας, στην αντιπολίτευση. Σώνει καλέ μου, το ακούσαμε. Δε σ έφτασαν 3 μέσα στο 2015? Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε όλη την ώρα;
Ο Μουρούτης, και η μελαγχολία του. Λείπει από το τουίτερ σίγουρα.
Η φωτογραφία του Καμμένου με τον Ομπάμα. Όλα τα  λεφτά. Να αναρτηθεί πάραυτα σε όλα τα ΚΨΜ, είπαμε.
Η μοναξιά του Σταύρου Θεοδωράκη που σαν τα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται πιο έντονη. Παιδιά, ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα.
Το τροχό τον λεν και Ρόδα. Κύριε Καμίνη μου. Ε… Θα γυρίσει ο τροχός, θα γ… ελάσει κι ο φτωχός
Να σας πω ότι   θα μου λείψει ο Βενιζέλος που ετοιμάζεται για την έξοδο, ψέματα θα σας πω.  Να σας πω  και να μην τον ματαδώ και ποτέ μου, να το πω. Ας  πάρει και το Λοβέρδο μαζί. Έχει καρασεβντά το παιδί.
Τα απολιτίκ λαμόγια, κάτι νεοφιλελέ εξαρτημένοι από τα ΕΣΠΑ. Τέλειωσε η μάσα παιδιά, τώρα θα δείτε ότι και ταξική είναι η κοινωνία και αριστερά και δεξιά υπάρχει. Παστίλιες για το πόνο του άλλου τώρα…
Θα μας λείψει ο ΧΥΤΑ Φυλής, τόσα χρόνια μάθαμε να πάνε εκεί όλα τα σκουπίδια μας. Κλείνει βρε κουτά, το μάθατε;
Φαντάζομαι ο Πατούλης κι η Πατούλαινα θα παραμείνουν στο προσκήνιο, μη πάθουμε και στέρηση.
Το Πόκεμον go. Ξεχνιέσαι.
Οι ορκωμοσίες των υπουργών της ΝΔ. Καλέ, το πήραν σοβαρά αυτοί. Καλέ ελάτε στα συγκαλά σας, άλλος είναι κυβέρνηση. Το λες, το ξαναλές, τίποτα η Παπακώστα, εκεί …
Η σειρήνα του Άδωνη, όχι δε θα μας λείψει. Δυστυχώς.
Το βλέμμα του Μητσοτάκη.  Και τα τουίτ του Τζημερου για την επίσκεψη Ομπάμα. Απίστευτο πολιτικό επίπεδο. Οι  λέτσοι, που δε φοράει γραβάτα, που μιλάει στον πλανητάρχη στον  ενικό. Για τη στήριξη στη χώρα για την ελάφρυνση χρέους, τσιμουδιά. Λίγο ακόμη και θα έστελνε μήνυμα στο Σόιμπλε,  κοίτα μη δεχτείς  την ελάφρυνση, εκατό φορές στο είπα, ο Τσίπρας είναι κομμουνιστής. Πολύ Τζήμερος ο Μητσοτάκης.
Τώρα, μωρέ, αλήθεια, αλλά καθόλου δε λείπει η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή, ο Λαφαζάνης πάλι στάση Νομισματοκοπείο καλός ήταν. Αλλά χάθηκαν όλοι βρε παιδί μου, πάει … καπνός …
Θα μου λείψει ο Ομπάμα, άφησαν τον πορτοκαλί τρελό να πατήσει το κουμπί
Και η ευχή μου. Για όλους μας: ΝΙΩΣΕ. Ότι και να κάνεις, ότι και να συμβαίνει, ότι και να αλλάζεις. Νιώσε ...
Καλή χρονιά παιδιά! Πάντα στο Κόκκινο.

Ντίνα Μπατζιά

Σχόλια