Η Μέρκελ τους έφαγε όλους…

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Η συγκεκριμένη «αναμνηστική φωτογραφία», από μια τετραμερή συνάντηση στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής τον Απρίλιο του 2015, θα αποτελεί σύντομα, και επίσημα, μια πραγματική ανάμνηση στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης. 
Οι πολιτικές της λιτότητας, που επιβάλει η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει την έκρηξη των εθνικισμών και έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος της διάλυσης.
Στη φωτογραφία εμφανίζονται οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης. Οι τρεις από τους τέσσερις είχαν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους με την κυρίαρχη πολιτική της λιτότητας, χωρίς όμως να μπορέσουν να την ανατρέψουν.
Η λιτότητα, όπως επιβάλλεται μέσα από το δόγμα Σόιμπλε, παραμένει. Όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις που αποχωρούν από την πολιτική σκηνή, ενώ στις χώρες τους, οι αντιευρωπαϊκές και εθνικιστικές δυνάμεις βρίσκονται σε έξαρση.
Ο πρώτος, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αποτελεί ήδη παρελθόν και η χώρα του η Βρετανία έχει αποφασίσει την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δεύτερος, ο Φρανσουά Ολάντ, με τη δημοτικότητά του στον πάτο, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Μέχρι τότε παραμένει ακόμη Πρόεδρος της χώρας. Ο τρίτος, ο Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε. Το ηχηρό «όχι» των Ιταλών είχε αποδέκτη και την Ευρώπη της λιτότητας.
Η κεντρική φωτογραφία μπορεί να συνοδευτεί και από μια ακόμη «αναμνηστική» από συνάντηση κορυφής στο Ανόβερο, επίσης τον Απρίλιο του 2015. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και ο Μπαράκ Ομπάμα, που έσπευσε να παραδώσει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ηγεσίας στην καγκελάριο της Γερμανίας μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
πηγή: www.tvxs.gr

Σχόλια