Μοιράζονται τα πετρελαϊκά οικόπεδα στο Ιόνιο σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και δεν ανοίγει μύτη!


Μεγάλα παιχνίδια, φαίνεται ότι ξεκίνησαν στη σκακιέρα του Ιονίου πελάγους αλλά και στην Δυτική Ελλάδα με παίχτες που έχουν τη δύναμη, το χρήμα και την εμπειρία να ρυθμίσουν τα πάντα. Στην προσπάθειά αυτή το μόνο που δεν βλέπουν μπροστά τους είναι οι τοπικές κοινωνίες.
Οι εταιρίες θεωρώντας τα πάντα δεδομένα στο Ιόνιο, προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις μέσα από τις οποίες δημιουργούνται συνεργασίες ή οχήματα… σε μια περίοδο που ο κρατικός μηχανισμός είναι σε κατάσταση ύπνωσης ή έρμαιο των επιβολών της Τρόϊκας.


Πολύ σοβαρός παράγοντας στις εξελίξεις είναι η πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Θόδωρος Γαλιατσάτος) που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η έτερη της Δυτικής Ελλάδας με μοναδικό «παίχτη» (πέρα από χρώματα) τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.
Οπως έχει δημοσιοποιήσει η εφημερίδα μας, τα ερευνητικά πλοία σαρώνουν τη θαλάσσια περιοχή Ζακυνθος – Ιθάκη – Κεφαλονιά, σε καθημερινή βάση με ειδικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:
H γαλλική Total κατέθεσε προσφορά σε κοινό σχήμα με τα ΕΛ.ΠΕ. και την ιταλική Edison, για την έρευνα πετρελαίου σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο.
Η γαλλική εταιρεία διεκδικεί μέσω κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison το οικόπεδο 2 στην περιοχή του Ιονίου συμμετέχοντας με ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται κατά 25% η Εdison και τα ΕΛΠΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά για τις συγκεκριμένες περιοχές και η μοναδική πολυεθνική που διατήρησε το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους, παρά την αρνητική συγκυρία στο
διεθνές περιβάλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας λόγω τιμών, ενώ δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.
Στη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας αναφέρεται τηλεγράφημα του Reuters, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση, πέραν του ότι στο διεθνή διαγωνισμό για την πραγματοποίηση ερευνών σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, κατατέθηκαν τρεις μόνο προσφορές.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η προσφορά της συγκεκριμένης κοινοπραξίας (Total,Edison, ΕΛ.ΠΕ.) αφορά το «οικόπεδο» 2 στο Ιόνιο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, ενώ επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική εταιρεία.
Σημειώνεται ότι οι άλλες δύο προσφορές στον ίδιο διαγωνισμό, αφορούν τα «οικόπεδα» 1 και 10, πάντα στο Ιόνιο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν από τα ΕΛ.ΠΕ. χωρίς άλλη συμμετοχή.
Το πρώτο βρίσκεται βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ενώ το 10, νότια-νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, σε γειτνίαση με την θαλάσσια περιοχή Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Η τελευταία ως γνωστόν ερευνάται από τα ΕΛ.ΠΕ. και μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η καμπάνια σεισμικών διασκοπήσεων τριών διαστάσεων, από το πλοίο «POLAR EMPRESS».

πηγή: http://imerazante.gr

Σχόλια