Η ιστορία του ανθρώπινου γένους σε μικροσκοπική «γυάλινη» μνήμη.


του Χρήστου Προυκάκη

Μια νέα επαναστατική μέθοδος στην αποθήκευση εξαιρετικά μεγάλου όγκου ψηφιακών δεδομένων σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γυαλιού με τρόπο που υπερβαίνει ακόμη και την φαντασία μας ανακοινώθηκε από το κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Μεγάλη Βρετανία.
Δυο από τους παράγοντες που διαφοροποιούν την νέα αυτή τεχνική από τις σημερινές τεχνολογίες είναι ότι ότι μπορεί να χωρέσει 360 ΤΒ με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 13,8 δισεκατομμυρίων ετών.
Η ευρύτερη σημασία της επιτυχίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι η αποθήκευση των δεδομένων οποιουδήποτε είδους (κειμένων, εικόνας ήχου κλπ) ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει μέρος την κληρονομιάς μας (ίσως και το σύνολο της στο μέλλον) για τις μετέπειτα γενιές.
Πρακτικά οτιδήποτε αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό της ανθρωπότητας, όπως και αν το ερμηνεύει κανείς, μπορεί να αποθηκευτεί στην νέα αυτή «μνήμη».
Στην υποθετική περίπτωση που το ανθρώπινο γένος εξαφανισθεί από τη γη, μια τέτοια μνήμη ή και συνδυασμός τους (εφ' όσον τηρηθούν οι προδιαγραφές διατήρησης της στο περιβάλλον) θα παραμείνει για οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό, πιθανόν από κάποιο μακρινό μέρος του Σύμπαντος, θελήσει να την «διαβάσει».
Επιστρέφοντας στο παρόν η νέα αυτή τεχνολογία αποθήκευσης εξαιρετικά μεγάλου όγκου δεδομένων αναμένεται να είναι χρήσιμη σε οργανισμούς όπως είναι για παράδειγμα τα αρχεία ενός κράτους, τα εκθέματα των μουσείων με κάθε σχετική πληροφορία οι εθνικές βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, ακόμη και την Βίβλο.
Σε γενικές γραμμές και όπως περιγράφεται στις ανακοινώσεις των ειδικών, η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην εγγραφή και ανάκτηση δεδομένων «πέντε διαστάσεων» μέσω πολύ υψηλής ταχύτητας παλμών λέιζερ (τεχνολογίας Femtosecond με
μήκος κύματος τα 1053nm) σε υλικό νανομετρικής δομής τριών στρώσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η ανάκληση των πληροφοριών παραπέμπει στο τρόπο που λειτουργούν τα γυαλιά ηλίου Polaroid.
Όπως αναφέρθηκε, η μνήμη αυτή σε γυαλί μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα της ουσιαστικώς για πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η σταθερότητα της μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη ακόμη και σε θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου μέχρι να κλείσει τον κύκλο της ζωής μετά από 13,8 δισεκατομύρια χρόνια.
Συγκριτικά οι δίσκοι τεχνολογίας Blu-ray μονής στρώσης που χρησιμοποιούμε συνήθως για αποθήκευση κινηματογραφικών ταινιών έχουν χωρητικότητα «μόλις» 23,5 GB μονής στρώσης και θεωρείται ότι έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής.
Η σημερινή επιτυχία έρχεται να επισφραγίσει την βεβαιότητα των επιστημόνων για την λειτουργία της μεθόδου που ήδη από το 2013 είχε αποδείξει ότι πειραματικά ήταν επαρκής για να αποθηκεύσει μόλις 300 kilobyte σε «πέντε διαστάσεις».
Ήδη οι ερευνητές που πέτυχαν αυτό το ομολογουμένως πολύ σοβαρό εγχείρημα αναζητούν την διέξοδο του σε βιομηχανική παραγωγή για ευρεία χρήση διότι οι εργαστηριακές συνθήκες με τα πολύ ισχυρά λέιζερ πρέπει να αποκτήσουν εμπορική μορφή.

πηγή: http://www.efsyn.gr/

Σχόλια