Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της Ευρώπης - Γλυπτά προσφύγων στο βυθό της θάλασσας.


Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της Ευρώπης βρίσκεται υπό κατασκευή στα ανοικτά του Λανθαρότε, ενός από τα Κανάρια νησιά. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή ενώ τα γλυπτά του επικεντρώνουν στο προσφυγικό δράμα.

Το Museo Atlantico είναι το όραμα του Βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, που έχει δημιουργήσει παρόμοια έργα στο Κανκούν του Μεξικού και στην Γρενάδα στις Δυτικές Ινδίες. Το πάρκο γλυπτικής στη Γρενάδα ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο και έχει καταχωρηθεί από το National Geographic μεταξύ των 25 Θαυμάτων του Κόσμου.

Το μουσείο γλυπτών βρίσκεται σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσιτό σε αυτοδύτες και ορατό σε βάρκες με γυάλινο πυθμένα.
Ένα από τα γλυπτά που θα εκτεθεί θα είναι η Σχεδία της Λαμπεντούζα, μια σύγχρονη εκδοχή του πίνακα που φιλοτέχνησε ο Géricault το 1818 με τίτλο «Η Σχεδία της Μέδουσας» και θα αναπαριστά μια βάρκα που μεταφέρει 13 μετανάστες. 
Μεταξύ άλλων, γλυπτά που θα εικονίζουν ένα απρόσωπο ζευγάρι που τραβά μία selfie, ανθρώπους κολλημένους στα τηλέφωνά τους και άλλους που κρατούν ένα iPad ή τραβούν φωτογραφίες με τις κάμερές τους. Τα γλυπτά αυτά με την
πάροδο του χρόνου θα προσελκύσουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αντιπροσωπεύοντας έτσι τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Οι αξιωματούχοι της Λανθαρότε αποκάλεσαν την βύθιση του πρώτου γλυπτού την Κυριακή ως μια «ιστορική ημέρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού Συμβουλίου.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τα νησιά γιατί ανοίγουμε μια πόρτα στον ωκεανό που ενισχύει τη θέση μας ως ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πέδρο Σαν Γκίνες. «Το νησί πρόκειται να δείξει στον κόσμο ένα από τα πιο πολύτιμα μυστικά του – το βυθό της θάλασσας».
Όπως δήλωσε ο δημιουργός των έργων, θέλει αυτή η έκθεση να είναι ένας φόρος τιμής σε όσους πετυχαίνουν αλλά και σε εκείνους των οποίων «τα όνειρα και οι ελπίδες παραμένουν στο βυθό της θάλασσας».
Όπως δήλωσε ο δημιουργός των έργων, θέλει αυτή η έκθεση να είναι ένας φόρος τιμής σε όσους πετυχαίνουν αλλά και σε εκείνους των οποίων «τα όνειρα και οι ελπίδες παραμένουν στο βυθό της θάλασσας».






Σχόλια