Με τα λόγια των άλλων...


του Γιώργου Κυρίτση
Στο Φάληρο και στου Κομιστή σφάζουν αρνιά..

Μέσα από μία διαδικασία η οποία δίχασε το κόμμα σε δύο ίσα μέρη, η Ν.Δ. έχει από προχθές νέο αρχηγό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι λογικό να αφήσουμε στον νέο αρχηγό ένα μικρό διάστημα να ξεδιπλώσει την πολιτική του και να παραστήσουμε, για λόγους αβρότητος, ότι ο  κ. Μητσοτάκης είναι αυτό που λέει, "Κυριάκος σκέτο", και ότι ξεκινάει από λευκό χαρτί και όχι ως πολιτικός κληρονόμος και συνεχιστής της πιο παλαιοκομματικής -ως προς τη συγκρότηση και τις επιδόσεις- οικογένειας / τζακιού του τόπου. Ακόμα και τη Siemens μπορούμε να ξεχάσουμε προσωρινά. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη να μιλήσουν γι' αυτόν. Πρώτος και καλύτερος ο επικεφαλής του ΕΛΚ και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έσπευσε πανηγυρικά να δηλώσει: "Ο Μητσοτάκης να βάλει τέλος στον αριστερό λαϊκισμό". Να θυμίσουμε ότι είναι ο ίδιος που προ δύο εβδομάδων ζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Στο πρόσωπο του νέου αρχηγού της Ν.Δ. η υπερσυντηρητική ευρωπαϊκή ελίτ βρίσκει τον άνθρωπό της.
Αντιστοίχως, πανηγυρικοί μετά λόγου γνώσεως ήταν και οι τίτλοι των κυρίαρχων συστημικών ΜΜΕ διεθνώς, τους οποίους, αν ήθελε κανείς να ενοποιήσει κάτω από μια "μάνα", θα έλεγαν "Κέρδισε ο άνθρωπός μας στην Αθήνα", "ο συντηρητικός μεταρρυθμιστής", "ο άνθρωπος των αγορών". Αλλά και εντός των συνόρων η ομάδα των "κεντρώων" βασικών πολιτικών υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ. -Άδωνις, Σαμαράς, Βορίδης, Βαρβιτσιώτης- δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρεξηγήσεων σχετικά με το τι είναι και τι θέλει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.
Το ίδιο και στον χώρο των μίντια. Στο Φάληρο και στου Κομιστή σφάζουν αρνιά. Οι εξελίξεις στη Ν.Δ. αναμένεται να πυροδοτήσουν αντίστοιχες κινήσεις και στον χώρο του λεγόμενου νεοφιλελεύθερου ακραίου κέντρου. Η κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη του Ποταμιού χαιρέτιζε χθες τη νίκη τού (και εξαδέλφου της) Κυριάκου ως "νίκη των μεταρρυθμιστών όπου
και αν βρίσκονται", προς το παρόν θα προσθέσουμε εμείς, καθώς η νίκη Μητσοτάκη ασκεί πίεση στον πολιτικό χώρο του ακραίου Κέντρου και του νεοσυντηρητισμου, αν κρίνουμε από τις ιαχές των Τζήμερων.
Η νίκη Μητσοτάκη στη Ν.Δ. αποτυπώνει επίσης στο επίπεδο της συντηρητικής παράταξης και του προερχόμενου από αυτήν πολιτικού προσωπικού τον διχασμό μπροστά στην κοινωνική πραγματικότητα, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως "οι δυνάμεις της αγοράς" από τη μία και η κοινωνική συνοχή από την άλλη. Η Ν.Δ., όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, ως κόμματα που κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική συναίνεση, είναι λογικό να έχουν στους κόλπους τους δυνάμεις με ποικίλες και αποκλίνουσες κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Η προχθεσινή εξέλιξη στη Ν.Δ. δείχνει πόσο βαθιά και αδύνατον να καμουφλαριστεί είναι αυτή η πραγματικότητα.

http://left.gr

Σχόλια