Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των προσφύγων.


Διασώστες στην ακτή της Νεάπολης, νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη και υποδεχόμενοι τους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί, έστησαν σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, ένα μεγάλο δέντρο, από το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης προσφυγιάς:

Τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες. Μια συμβολική κίνηση στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Συγκινητικές στιγμές και στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, όπου οι αστυνομικοί που επιχειρούν στο χώρο 24 ώρες το 24ωρο, προσέφεραν κρουασάν και γλυκά στα προσφυγόπουλα.
Ολοένα αυξανόμενες οι ροές
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο Κέντρο στη Μόρια βρίσκονται σήμερα σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ξεπερνούν τους 1.500.  Οι ροές συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ σήμερα αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας. Το πρωί της Παρασκευής ακόμη 1.706 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Αριάδνη», στο οποίο είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και τη Χίο.
Σημειώνεται πως από το Σάββατο το πρωί ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε η
οργάνωση IRC στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.
Πάνω από 800.000 οι άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμενικού, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα, φέτος, από τις αρχές του 2015 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, ανέρχονται σε 804.465, εκ των οποίων οι μισοί, 457.149, ήταν πρόσφυγες από τη Συρία. Συνολικά, 76 εθνικότητες απαρτίζουν το σύνολο των υπόλοιπων προσφύγων και μεταναστών.

http://tvxs.gr

Σχόλια