Ν.Δ. Όπως έστρωσε, κοιμάται..

του Θανάση Καρτερού

Αχός βαρύς στη Ν.Δ. Κίνδυνος ρήξης, λέει το ρεπορτάζ. Τους χωρίζει μήπως το Μνημόνιο; Η στάση τους απέναντι στη "φοροκαταιγίδα"; Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι του Πειραιά ή της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές; Μπα. Ούτε οι συντάξεις, ούτε ο ΦΠΑ, ούτε ο ΕΝΦΙΑ είναι το μήλο της έριδος. Η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού είναι που βάζει δυναμίτη στην ενότητα της παράταξης.
Θα ψηφίζουν μόνο τα παλιά μέλη ή θα γράφονται και νέα επί της κάλπης; Κι αν γίνει έτσι, με ποιους εκλογικούς καταλόγους θα διεξαχθεί η ψηφοφορία; Πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο; Πόσο θα κοστίζει η συμμετοχή; Και ποιος εντέλει θα εξασφαλίσει ότι οι υποψήφιοι δεν θα στείλουν με τον μηχανισμό τους κάθε πολιτικής καρυδιάς καρύδι στις κάλπες -λίγα ευρώ το κεφάλι- για να εξασφαλίσουν ψήφους;

Μια χαιρεκακία την αισθάνεσαι, όσο να 'ναι. Διότι οι πρωταγωνιστές του ωραίου θεάματος είχαν μέχρι προχθές σημαία τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόλις χτες τον εμφάνιζαν σαν σκορποχώρι ανίκανο να κυβερνήσει. Άσε που με τη διάσπαση και τη δημιουργία της ΛΑΕ χειροκροτούσαν γιατί δήθεν δικαιώθηκαν οι απόψεις τους. Ενώ αυτοί ήταν ενωμένοι σαν γροθιά, τρομάρα τους.
Θα τα βρουν; Δεν θα τα βρουν; Ο Θεός κι η ψυχή τους. Είτε τα βρουν όμως, είτε δεν τα βρουν, τα αποκαλυπτήρια έχουν συντελεστεί. Αναμφισβήτητα. Και δεν είναι μόνο αποκαλυπτήρια προσώπων, σοβαρότητας, ήθους αν θέλετε. Είναι κυρίως αποκαλυπτήρια της βαθιάς κρίσης που μαστίζει και αποσυνθέτει τη Ν.Δ. Μιας κρίσης που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα.
Επειδή έτσι μας αρέσει; Προφανώς όχι. Αλλά επειδή όλος αυτός ο καυγάς για το πάπλωμα αφήνει έξω το βασικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Όπως έστρωσε, κοιμάται. Κι έτσι θα κοιμάται όσο, αντί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα στρατηγικής που έχει, αναλώνεται σε ανούσιους καυγάδες για τη διαδικασία και ανόητες ιερεμιάδες κατά του Τσίπρα και των Μνημονίων!
Το θέμα είναι: Έχει δυνάμεις -ανθρώπινες, πολιτικές, ιδεολογικές, ηθικές- για μια ουσιαστική επανεκκίνηση; Αν κρίνουμε από τους υποψήφιους και τις τακτικές τους, πολύ χλωμό. Η Δεξιά βέβαια δεν πρόκειται να σβήσει. Αλλά για τη Ν.Δ. καλό είναι να μη βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά...

Σχόλια