Το μητσοτακέικο εναντίον του εαυτού του..

του Νίκου Μωραίτη


Θα το έλεγε κανείς και φυσιολογική εξέλιξη. Πολλοί μυθιστορηματικοί και λογοτεχνικοί «κακοί» το έχουν πάθει. Αφού η Οικογένεια προσπάθησε να φάει όποιον έβαλε στόχο στην 70ετή της παρουσία στα πολιτικά πράγματα, στο τέλος άρχισε να τρώει τις δικές της σάρκες.
Ο Κυριάκος έτρεξε να υποβάλει υποψηφιότητα πριν να προλάβει να θέσει τη δική της ή του γιου της η Ντόρα.
(Τι τα θες, αδερφή; τελειωμένη είσαι εσύ, σε είχε συντρίψει ο Σαμαράς το ’09. Φάε ένα shοκολατάκι…)
Η Ντόρα, έξαλλη που δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της ΝΔ και τώρα κινδυνεύει να δει τον Κυριάκο να γίνεται, σπεύδει να υποστηρίξει τον Μεϊμαράκη.
Άλλωστε, αυτό δίνει προοπτική στο γιο της. Ο Μεϊμαράκης θα είναι αρχηγός, η Ντόρα θα του ροκανίζει την καρέκλα και ο Κώστας Μπακογιάννης θα επωφελείται. Παλιά τέχνη της οικογενείας κόσκινο.
Ο παππούς Μητσοτάκης ένιωσε μεγάλη ψυχική ανάταση που, λίγο πριν τα 100, υπάρχει η πιθανότητα να δει ξανά Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ. Μια ζωή το περίμενε από την Ντόρα, πήγε κι έχασε από το όνειδος τον Σαμαρά. Τώρα, ο Κυριάκος του θα διορθώσει το ιστορικό λάθος…
Τέσσερις γενιές Μητσοτάκηδων στον αγώνα της εξουσίας. Game of thrones, στο μέτρο, βέβαια, που οι Λάνιστερ
μπορούν να συγκριθούν με το δόλο, το φθόνο και τον κυνισμό της οικογένειας Μητσοτάκη.
Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί αυτό το κόμμα ήταν πάντα του Καραμανλή. Το μητσοτακέικο δεν ήταν παρά οι ξένοι εισβολείς που κατέλαβαν -και έχουν σταθερά- ένα 30% του εδάφους. Κάτι σαν την κατεχόμενη Κύπρο.
Κι αν ο Μητσοτάκης κατάφερε κάποτε να γίνει αρχηγός, ήταν γιατί μόνο ένας «εφιάλτης από το παρελθόν» θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80.
Κατά τ” άλλα, 30%. Αυτή είναι η δύναμή τους. Το 70% της ΝΔ τούς απεχθάνεται, όσο όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός.
Τα συμπεράσματα, λοιπόν, είναι απλά: όποιος υποψήφιος αποκτήσει περισσότερο την ταμπέλα του «μητσοτακικού», θα χάσει. Με τον Μεϊμαράκη η Ντόρα Μπακογιάννη. Με τον Κυριάκο ο Κώστας Μητσοτάκης. Κι αν πολεμήσουν πολύ σκληρά μεταξύ τους για το ποιο μητσοτακέικο θα επικρατήσει, τότε είναι σίγουρο ποιος θα νικήσει: κάποιος τρίτος.

πηγή: http://www.altsantiri.gr

Σχόλια