Ο Τύπος ως «εχθρός» του κράτους.


Μόλις στις 22 Ιουλίου, άνδρες της ΕΛ. ΑΣ., προσήγαγαν τη δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών, Αφροδίτη Τζιαντζή, την ώρα που εργαζόταν. Αιτία της προσαγωγής, το γεγονός πως η συνάδελφος, φωτογράφιζε εν ώρα ρεπορτάζ, τη σύλληψη δυο μεταναστών στο Πεδίον του Άρεως, (ένας εκ των οποίων ανήλικος), τους οποίους οι αστυνομικοί συνέλαβαν για ρευματολοκλοπή. Οι μετανάστες, πάντως, φόρτιζαν τα κινητά τους από υπαίθριο κατανεμητή ρεύματος, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Μαζί τους, λοιπόν, στο τμήμα πήγε και η δημοσιογράφος, ενώ απλώς εκείνη έκανε τη δουλειά της.
Σήμερα, 4 Αυγούστου, αστυνομικοί προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ, τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμο και τον δημοσιογράφο Μάκη Συνοδινό, από την πλατεία Συντάγματος. Όχι σε κάποιο συμβάν αλλά την ώρα που έπιναν τον καφέ τους, μετά την εργασία, σε διαφορετικά σημεία και παρά το γεγονός πως και οι δυο, επέδειξαν τις επαγγελματικές τους ταυτότητες. Μετά την έντονη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η ΕΛ.ΑΣ., έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:  «Οι δύο αποχώρησαν άμεσα, αφού δήλωσαν την επαγγελματική τους ιδιότητα (δημοσιογράφος – φωτορεπόρτερ), χωρίς να πραγματοποιηθεί διαδικασία εξακρίβωσης».
Θαυμάσια, λοιπόν. Από την ΓΑΔΑ, αφού είδαν τις επαγγελματικές ταυτότητες, χωρίς καν εξακρίβωση, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ΕΛ. ΑΣ., αφέθηκαν ελεύθεροι. Και αφού έτσι έχουν τα πράγματα, οι
αστυνομικοί που τους προσήγαγαν, δεν ξέρουν να διαβάζουν επαγγελματικές ταυτότητες ή κάτι άλλο συμβαίνει; Για πιο λόγο, αφού όπως η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. λέει, δεν χρειάστηκε καν εξακρίβωση στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί υπηρεσίας τους ανάγκασαν να πάνε ως εκεί; Θα υπάρξουν άραγε υπηρεσιακές συνέπειες για αυτούς;
Η ελευθερία του Τύπο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι φορείς της δηλαδή, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ κι άλλοι εργαζόμενοι, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κατασταλτικών οργάνων του κράτους αλλά και της ίδιας της νομοθεσίας, αμέτρητες φορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ελλάδα, βρέθηκε πέρσι στην παγκόσμια κατάταξη, στην 99η θέση και υποχώρησε κατά 5 μονάδες, όντος στη λίστα με τις 18 χώρες του κόσμου που η κατάσταση χειροτέρεψε.
Η κυβέρνηση αυτή, βρήκε πράγματι μια παγιωμένη κακή κατάσταση (και) σε αυτό τον τομέα. Αλλά, περιπτώσεις σαν κι αυτές, δείχνουν ότι οι ρίζες του «κακού» βρίσκονται βαθιά μέσα στο κράτος και χρειάζεται δουλειά για να «κοπούν». Η αντίληψη μερικών αστυνομικών, ότι μπορούν να προσάγουν οποιονδήποτε δεν τους αρέσει η φάτσα του- κυριολεκτικά μερικές φορές, όταν πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες- είναι και παλιά και «άρρωστη». Η δε αλλαγή της, επιβεβλημένη και επείγουσα ανάγκη.
tου Νiko Ago.  πηγή: http://www.altsantiri.gr/

Σχόλια