Δωσ' μου και μένα Σόϊμπλε


του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Με το που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ , ο Βόλφανγκ Σόϊμπλε έβαλε μπροστά τις μηχανές του Grexit, θεωρώντας ότι η μια αριστερή κυβέρνηση θα ήταν ευκολότερο να το αποδεχτεί, λόγω ιδεολογίας.
Το αποκαλύπτουν τα περιοδικά Euractiv και Heard in Europe, επικαλούμενα υψηλόβαθμη πηγή που συνομίλησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, προκύπτει, άλλωστε, και από πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ. Ο Σόϊμπλε, μάλιστα,  «ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι, ώστε να ενθαρρύνει μία τέτοια κίνηση» κι όχι λεφτά ό, τι κι ό, τι, 50 δισ. ήταν πρόθυμος να ξοδέψει ο χερ Βόλφγκανγκ για να επιτύχει το Grexit. Καθόλου άσχημα, απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά των δανειστών, παίρνουμε και 50 δισ.,  γιατί δεν συζήτησε ο Τσίπρας αυτό το σχέδιο και προτίμησε την επαχθή συμφωνία; Οι φωνές του ψόγου ακούγονται ήδη.
 Καλά έκανε και δεν το συζήτησε ο Τσίπρας το σχέδιο Σόϊμπλε, το οποίο μοιάζει με θαύμα, ενώ είναι παγίδα θανάτου. Από τα 50 δισ., τα 35 είναι αυτά που πρόκειται να πάρει έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα μέχρι το 2020, είναι τα ΕΣΠΑ και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που θα δίνονταν χρόνο με το χρόνο ως ανθρωπιστική βοήθεια και όχι ως κονδύλια αναπτυξιακά. Τα υπόλοιπα 15 δισ. θα ήταν τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, τα οποία θα δίνονταν έναντι αυστηρών δεσμεύσεων και, εν πάση περιπτώσει, θα ήταν η μοναδική ρευστότητα που θα εισέρρεε στην οικονομία, καθώς δεν θα υπήρχε δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού.
Εκτός από τον Σόιμπλε, όμως,  υπάρχει  και η  Μέρκελ, που δήλωσε ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης, οπότε, αν το δεις όλο μαζί, και 50 δισ. βοήθεια και κούρεμα, το συνολικό πακέτο βμοιάζει πολλά υποσχόμενο. 'Όχι, δεν είναι πολλά υποσχόμενο. Η Μέρκελ θα μας κούρευε ένα μέρος του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευόμασταν να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο, με αυστηρά μέτρα και πλήρη απεμπόληση της δυνατότητας για στάση πληρωμών. Μνημόνιο εκτός ευρωζώνης θα ήταν το θαύμα του Σόϊμπλε και της Μέρκελ.
 
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι το γερμανικό κατεστημένο θα βοηθούσε την Ελλάδα και την αριστερή κυβέρνησή της να ευδοκιμήσουν εκτός ευρωζώνης. Το αντίθετο θα συνέβαινε, θα έκαναν ό, τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν  την προσπάθεια, θα έβαζαν παγίδες και προσκόμματα, προκειμένου να δείξουν στους λαούς ότι έξω από το κοπάδι παραμονεύει λύκος με δόντια κοφτερά. Ο Σόϊμπλε θέλει το Grexit για να φρονηματίσει τους άτακτους, το θέλει, επίσης, και ως νομικό προηγούμενο, ώστε να εκδιωχθούν στο μέλλον όλοι οι αδύναμοι και  να μείνει απόλυτος κυρίαρχος ο σκληρός πυρήνας των ισχυρών, υπό γερμανική διοίκηση.
 
Πρόκειται για οικονομικό και γεωπολιτικό ευγονισμό, ο οποίος θα απέβαινε εις βάρος των ανίσχυρων και ταυτοχρόνως θα ακύρωνε κάθε πιθανότητα για θετικές αλλαγές στην Ευρώπη.  Θα απέκλειε ακόμη και τη συζήτηση. Πίσω από τα 50 δισ. του Σόϊμπλε κρύβεται σχέδιο μακιαβελικό, στο οποίο δεν θα μπορούσε επ ουδενί να συμβάλει μια ελληνική κυβέρνηση, ιδίως η κυβέρνηση της Αριστεράς.
 

Σχόλια