Κωνσταντοπούλου: «Παράνομο σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους»

Η πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξή της στη ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Ρωσία για τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη, δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις πως ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί, καθώς συνδέεται με συμφωνίες διαφθοράς.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Επιτροπής Αληθείας για το Χρέος, εκτιμώντας ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα θα είναι έτοιμα περί τον Ιούνιο. Η πλήρης έκθεση θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, το παράνομο μέρος του ελληνικού χρέους συνδέεται επίσης με «διαδικασίες και συμφωνίες που έχουν συναφθεί κατά παράβαση του ελληνικού Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε συγκινημένη από τη συμμετοχή της στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας εκ μέρους της Ελλάδας και χαρακτήρισε την ήττα του ναζισμού πριν από 70 χρόνια «μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας, της ελευθερίας και των οικουμενικών αξιών», κάνοντας λόγο και για το υψηλό τίμημα που κατέβαλε ο ελληνικός λαός στον αγώνα γι' αυτήν.Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέδειξε ως κορυφαίο λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, «τη θυσία της κοινωνίας για
χάρη της οικονομίας», λέγοντας ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ερειπωμένης κοινωνίας», όπου κάθε παιδί, για παράδειγμα, που γεννιέται στην Ελλάδα, υφίσταται την αδικία να χρωστά από την παιδική του ηλικία 32,5 χιλιάδες ευρώ.
Έκανε αναφορά και στις διεκδικήσεις των γερμανικών κατοχικών χρεών, σημειώνοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «αναζητεί αποδείξεις για την υποβολή των αξιώσεων, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ποσό λίγο μικρότερο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι για πρώτη φορά ακούμε από γερμανικής πλευράς δηλώσεις κατανόησης για το θέμα, όπως αυτή του προέδρου Γκάουκ, διαπιστώνοντας ότι «οποιοδήποτε θέμα αρχίζει να συζητείται σε επίπεδο αξιωματούχων αποδεικνύει ότι υπάρχει πραγματικά».

Σχόλια