ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ το χάος - Τεράστια διαφορά από ΝΔ.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού SBC.

Με 20 και πλέον  ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δήμοσκόπηση, της Palmos Analysis αυτή την φορά, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού SBC. 
Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η οποία διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα 5 – 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,7%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί  με 16,5%. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι συγκεντρώνει 6,1%, το ΚΚΕ 3,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1% και το ΠΑΣΟΚ 2,5%.  

Στα κυριότερα ευρήματα της δημοσκόπησης αποτυπώνεται η αισιοδοξία των πολιτών για επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους με το 75% να πιστεύει πως θα υπάρξει τελικά (46%) και μάλλον θα υπάρξει (29%) κοινό πεδίο με τους θεσμούς. 
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 67%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 8%. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 57%, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς 21%. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής με βάση την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 44,5% (170 έδρες), ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 20,5% (55 έδρες).

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα των ομαδικών απολύσεων με ποσοστό 70%, ενώ το 23% θέλει υποχώρηση. Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων το 63% δεν θέλει υποχώρηση, ενώ το 21% το αντίθετο. Στο θέμα του ασφαλιστικού το 77% δεν θέλει υποχώρηση, ενώ το 18% θέλει. 
Τέλος, το 60% εκτιμά ότι η συμφωνία της νέας κυβέρνησης θα είναι καλύτερη από μία συμφωνία κυβέρνησης της ΝΔ. Σε ότι αφορά ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, το 46% ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην συμφωνία χωρίς δημοψήφισμα, το 23% ζητά να γίνει δημοψήφισμα, το 10% απαντά να γίνουν εκλογές και το 9% επιθυμεί ρήξη χωρίς να γίνει δημοψήφισμα ή εκλογές. Το 45% των πολιτών κρίνει ως θετική την παρουσία της κυβέρνησης, ενώ δείχνει την απογοήτευσή του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 


Στο θέμα της έκδοσης νέων αδειών για την χρήση των συχνοτήτων από τα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 44% ότι είναι σημαντικό με το 28% να απαντά πολύ σημαντικό και 16% αρκετά σημαντικό, το 29% απαντά αυθόρμητα ότι δεν έχει γνώμη, ενώ το 15% δεν το βρίσκει καθόλου σημαντικό.

Σχόλια