Νίκος Φίλης: «Υπάρχουν και όρια στον εκβιασμό»


"Αν οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα για να πληρωθούν τα δάνειά τους, κι αυτό είναι μονομερής κίνηση από την πλευρά τους, κι έξω από τη συμφωνία, τότε δεν θα τα πάρουν", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως ο εκβιασμός έχει και τα όριά του.

Ο Ν. Φίλης επεσήμανε ότι «οι δανειστές κάνουν έναν εκβιασμό αυτή τη στιγμή. Γίνεται μια διαπραγμάτευση, αλλά υπάρχουν και όρια στον εκβιασμό τους. Το ευρώ υποχωρεί κάτω από το δολάριο, οι μαγκιές του Σόιμπλε δεν είναι απέναντι στην Ελλάδα πλέον». Για τους λόγους αυτούς η Μέρκελ, για πρώτη φορά, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και ανορθόδοξα μέσα για την αποφυγή ενός Grexit.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο ΣΚΑΙ, ότι τον Ιούνιο θα έχουμε αναπτυξιακή συμφωνία για το χρέος και ότι η κυβέρνηση διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο. Επανέλαβε ότι «δεν θα
αποπληρώσουμε μέρος του δανείου, αν δεν υπάρξει καταβολή των χρημάτων από τους δανειστές», προσθέτοντας ότι «στη διαπραγμάτευση δεν είμαστε μόνοι μας στα σαγόνια του καρχαρία και ως μέλη της Ευρωζώνης θα ανοίξουμε και ήδη έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και με άλλες δυνάμεις και εκτός της Ευρωζώνης».
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η νίκη που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους όλης της Ευρώπης είναι η αμφισβήτηση της Γερμανίας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μεν, σήμερα, να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, αλλά θέτοντας τις πολιτικές συνιστώσες του προβλήματος και όχι τις λογιστικές κατάφερε να προκαλέσει μια πολιτική συζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκαν φωνές όπως του Ομπάμα, του Πούτιν, του Κινέζου πρωθυπουργού, ή του Γιούνκερ και μίλησαν για λύση στο ελληνικό ζήτημα γιατί θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια οικονομία.

Τέλος πρόσθεσε ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε χρήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας εξασφάλισε τα 6 δις. ευρώ για την ανεργία και επιπλέον χρηματοδότηση για προγράμματα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Κατερίνα Μπρέγιαννη - ΑΥΓΗ

Σχόλια