Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα και σίτιση

Το όριο της φτώχειας, αναμένεται να είναι το βασικό εισοδηματικό κριτήριο, βάσει του οποίου πρόκειται να χορηγηθούν οι παροχές σε άπορους, που θα περιγράφονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή από την κυβέρνηση.Το νομοσχέδιο, που θα συμπυκνώνει την προσπάθεια που έχει γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα και από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου και η οποία θα εστιάζεται στις παροχές της επιδότησης ενοικίου, του δωρεάν ρεύματος και της σίτισης με κουπόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για μέτρα που είχε σχεδιάσει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ειδικά ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και τα οποία αποφασίστηκε να
εφαρμοστούν τώρα, από τη νέα κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το όριο φτώχειας για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από το ΑΕΠ της χώρας, ανέρχεται στα 5.023 ευρώ (ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο) και 10.547 ευρώ (ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια). Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά εισοδηματικά κριτήρια, θα εξειδικευτούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) ή με τροπολογίες, όπου κριθεί απαραίτητο. Για την οριστική επιλογή των δικαιούχων, θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των πολιτών από κάθε πηγή.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
*Επιδότηση ενοικίου: Θα χορηγηθεί σε περίπου 30.000 άπορους δικαιούχους που θα πληρούν το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί. Με βάση τα ισχύοντα το επίδομα στέγασης κυμαίνεται από 70 ευρώ ανά άτομο έως 220 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
*Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα: Η συγκεκριμένη παροχή αναμένεται να χορηγηθεί σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Θα δίνεται δωρεάν ρεύμα έως 300 kw το μήνα και θα αφορά νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
*Σίτιση: Θα πραγματοποιηθεί με την χρήση κουπονιών, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και την Εκκλησία. Στόχος είναι να ωφεληθούν έως 300.000 άτομα.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο /  www.dikaiologitika.gr

Σχόλια