Ευρωπαϊκό κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.


Εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται την αλλαγή της σχέσης της χώρας με την Ευρώπη, οργανώνονται σε Γαλλία και Βρετανία. Την Τετάρτη και την Κυριακή κόμματα, συλλογικότητες και συνδικάτα από τις δύο χώρες θα φωνάξουν μαζί με τους Έλληνες στο Σύνταγμα, το Λευκό Πύργο και τις άλλες μεγάλες πόλεις.  
Συγκεκριμένα, στο Παρίσι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου τα γαλλικά κόμματα της
Αριστεράς καλούν μπροστά στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας στο Παλαί Ρουαγιάλ για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.  Την Κυριακή 15 του μήνα διοργανώνεται εκ νέου πορεία με κάλεσμα από τη συλλογικότητα “Avec les Grecs changeons l'Europe” [Μαζί με τους Έλληνες αλλάζουμε την Ευρώπη], που ενώνει στη δράση μια σειρά από κόμματα, συλλογικότητες και κινήματα. 
“Οι Γάλλοι σέβονται απεριόριστα την επιλογή του ελληνικού λαού να πάρει την κατάσταση στα χέρια του” είπε στο koutipandoras.gr ο καθηγητής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εμπορίου Πάρης Χρυσός. “Εκτιμούν ιδιαίτερα πως η νέα κυβέρνηση κατάφερε να πολιτικοποιήσει το θέμα του χρέους” συμπληρώνει ο κ. Χρυσός και βλέπει πως στη Γαλλία “η Γερμανία είναι απομονωμένη κι όχι η Ελλάδα”. “Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο υπόθεση της γαλλικής Αριστεράς” μας είπε ο Βαγγέλης Γούλας από το ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού κι εξηγεί πως η συμμετοχή των συνδικάτων δίνουν ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά στις κινήσεις αυτές. 
Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. “Breathe of dignity” [ανάσα αξιοπρέπειας] είναι το σύνθημα με το οποίο Βρετανοί πολίτες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. “Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον της λιτότητας” γράφουν στο κάλεσμα και κλείνουν με το “κόντρα στο φόβο”, “κόντρα στον εκβιασμό”, “ούτε βήμα πίσω”. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως στις εκδηλώσεις συμμετέχουν με θέρμη Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι εργαζόμενοι στη βρετανική πρωτεύουσα 
Αλλά και οι Σκωτσέζοι είναι δίπλα μας. “Δημοκρατία εναντίον Λιτότητας” είναι το βασικό τους σύνθημα και καλούν σε συγκέντρωση μπροστά το Κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο το μεσημέρι του Σαββάτου.  

Σχόλια