Περί της λέξεως "μαλάκας".

του Θανάση Καρτερού

Μαλάκας! Μια λέξη που το έθνος θα έπρεπε να χρωστά ευγνωμοσύνη σ' εκείνον που την πρωτοείπε. Διότι δροσίζει έκτοτε με το ποτάμιο μ και το υγρό της λ εκατομμύρια ελληνικές ψυχές. Διότι είναι μια placebo βρισιά, χωρίς κανένα πραγματικά υβριστικό περιεχόμενο. Και διότι πιο πολύ ευφραίνουν οι συλλαβές της εκείνον που την εξαπολύει παρά προσβάλλει το ξεχασμένο της νόημα εκείνον που την εισπράττει.
Απόδειξη; Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην την έχει στην εργαλειοθήκη του. Εκτός ίσως από τον Ιερώνυμο και την Ιεραρχία. Δεν υπάρχει σοβαρή σύσκεψη στην οποία να μην έχει ακουστεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει υποστεί ή χρησιμοποιήσει χιλιάδες φορές στη ζωή του. Και δεν υπάρχει επίσης πολιτικός που να μην την έχει λουστεί σε καφενεία, συνάξεις και συναφείς συναθροίσεις.
Η χρήση της είναι όμως ευεργετική. Εκτονώνει χωρίς να οδηγεί συνήθως σε φοβέρες και αίματα. Ικανοποιεί τον δράστη χωρίς να πληγώνει ιδιαίτερα το θύμα. Προς επίρρωση όλων των παραπάνω θυμηθείτε το video Κασιδιάρη - Μπαλτάκου. "Μου λέει -ο Σαμαράς- είσαι μαλάκας", λέει ο δεύτερος στον πρώτο. Χωρίς να δείχνει και να είναι καθόλου θιγμένος. Προφανώς γιατί την έχει τη λέξη κι ο Σαμαράς στην εργαλειοθήκη του και είναι συνηθισμένοι οι συνεργάτες του.
Αλλά και το άλλο video; Που ο ίδιος ο Σαμαράς αποκαλεί τον εαυτό του μαλάκα; Μπορεί να έδωσε λαβή σε σκωπτικά σχόλια, αλλά κανείς δεν ζήτησε από τον δράστη να παραιτηθεί, γιατί έβρισε τον πρωθυπουργό. Και μάλιστα μέσα στο Μαξίμου! Ούτε τον θεώρησε κανείς υβριστή, λασπώδη και βωμολόχο. Και ούτε βέβαια κατηγόρησε κανείς τη Ν.Δ. ως κόμμα άθλιων υβριστών, επειδή είπε ο αρχηγός της την επίμαχη λέξη.
Όταν την είπε ο Αρβανίτης του Κόκκινου όμως, έπαθαν οι πονηροί πολιτιστικό σοκ. Τον είπε μαλάκα! Καλά, δεν το λες και φιλοφρόνηση. Αλλά όχι και να απαιτούν την απόλυση του δράστη. Και να βγάζουν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ υβριστές. Να σου τραβάνε τη γλώσσα να την ξαναπείς, δηλαδή...
ΥΓ.: Παράδειγμα εκτονωτικής χρήσης της λέξης: Είναι πολύ μαλάκες όλοι εκείνοι που έγραψαν ότι ο Καρτερός είχε πρόταση να πάει στο Mega, ή θα πάει στο Mega, χωρίς να κάνουν τον κόπο να σηκώσουν το τηλέφωνο και να τον ρωτήσουν.

Σχόλια