Όχι από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην ευρωβουλή.

Καταψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και το Ποτάμι, την πρόταση Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο για διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών, προκειμένου να γίνει γνωστό το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στους ευρωβουλευτές, στα ΜΜΕ και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Όταν η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 7 Οκτωβρίου, υπερψηφίστηκε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές, στους οποίους ανήκει ο Ν. Μαριάς.
Την πρόταση καταψήφισαν η Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συμμετέχει η Ν.Δ., η Ομάδα της
Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και οι Πράσινοι.

Αναλυτικά οι ψήφοι των ελλήνων ευρωβουλευτών:
ΣΥΡΙΖΑ (ΝΑΙ): Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος
ΝΔ (ΟΧΙ): Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος,
Θοδωρής Ζαγοράκης
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (ΝΑΙ): Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γιώργος Επιτήδειος
ΕΛΙΑ (ΟΧΙ): Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΤΑΜΙ (ΟΧΙ): Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος
ΚΚΕ (ΝΑΙ): Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος
ΑΝΕΛ (ΝΑΙ): Νότης Μαριάς


Στη συνέχεια, ο Ν. Μαριάς ζήτησε να τεθεί η πρότασή του σε ανοιχτή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Επιτροπής Αναφορών, ώστε να διαφανεί δημοσίως η θέση κάθε πολιτικής ομάδας και κάθε ευρωβουλευτή. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξουν στάση τα μνημονιακά ευρωπαϊκά κόμματα – προκειμένου να μην εκτεθούν δημοσίως - που δέχθηκαν να μείνει ανοιχτό το ζήτημα της δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής.

Σχόλια