Αφρ. Θεοπεφτάτου: για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού.


Στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρυσοχοϊδης μετά από αίτημα της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου.
Μετά από αίτημα της Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στις 20 Μαρτίου 2014, χτες προσήλθε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν από τον σεισμό στις 26.1.2014 και την μετασεισμική δραστηριότητα σε θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά και των άλλων Υπουργείων, ως συντονιστής της όλης διαδικασίας.
Η βουλευτής επισήμανε την αναγκαιότητα να είχε γίνει η συζήτηση για τις ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν τον Μάρτιο έτσι, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα κατοικίας αλλά και τα θέματα των επαγγελματιών, των οποίων η βιωσιμότητα εξαρτάται από την αξιοποίηση της τουριστικής περιόδου. Στο
πλαίσιο αυτό, η βουλευτής επεσήμανε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών αποζημίωσης και υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δυνατότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του νησιού αλλά και των λιμανιών Ληξουρίου και Πισαετού, τα προβλήματα του οποίου δεν είναι απόρροια του σεισμού αλλά χρόνιων εκκρεμοτήτων Αναδείχτηκαν οι ανάγκες αποκατάστασης του εσωτερικού δικτύου των οικισμών και των κοινόχρηστων χώρων, ενώ προτάθηκε από τη βουλευτή τα τοιχεία που έχουν καταρρεύσει ανάντι και κατάντι των οδών να μην επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες, αλλά το Πράσινο Ταμείο.
Η Βουλευτής επανέλαβε την πρόταση για την αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου για ολοκληρωμένες δράσεις ανάπλασης και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων και την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων ξεκινώντας από τα σχολεία.
Ως άμεσα μέτρα προτάθηκαν η υποστήλωση των βυζαντινών και νεώτερων μνημείων και των ενοριακών εκκλησιών, η αποκατάσταση των κοιμητηρίων και η επισκευή ή κατεδάφιση και ανακατασκευή των σχολείων καθώς επίσης η άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου.
Ειδικότερα τονίστηκαν από την ίδια για άλλη μια φορά τα θέματα των επαγγελματιών που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα που επιδεινώθηκαν από τους σεισμούς και δεν έχουν καλυφθεί, όπως η αποζημίωση του εξοπλισμού και εμπορευμάτων σε περίπτωση που το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές, η μείωση της γραφειοκρατίας για τη χορήγηση άτοκου δανείου από το ΕΤΕΑΝ κ.λ.π.
Κλείνοντας, η βουλευτής επεσήμανε προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ντόπιους μηχανικούς για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τις καθυστερήσεις των φακέλων και τόνισε για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία όλων των φορέων όπως της ΥΑΣ και ΤΕΕ μπορεί να μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις δεδομένου ότι ο ΤΑΣ δεν έχει ακόμα στελεχωθεί με προσωπικό και εξοπλισμό.
 
Αθήνα, 9.7.2014
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Σχόλια