Στο δρόμο πρός την κάλπη..


του Δημήτρη Βανδώρου

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες και καλούμαστε να ψηφίσουμε, να επιλέξουμε από τα πληθωρικά ψηφοδέλτια, από το "προσωπικό" που κλήθηκε να καλύψει τις αυτοδιοικητικές ανάγκες, έτσι ακριβώς όπως τις θέτει ο "Καλλικράτης"… Οι επιλογές μας θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας. Tο ειδικό πολιτικό βάρος της κάθε ψήφου θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα. Τα επόμενα 5 χρόνια θα κυλήσουν με αφετηρία το αποτέλεσμα της Κυριακής. Η πράξη είναι αμιγώς πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης - ψηφοφόρος. Δυστυχώς και αυτή τη φορά ο "παλαιοκομματικός τρόπος" λειτούργησε καταλυτικά και κατά κόρον, διαμορφώνοντας το προεκλογικό τοπίο με όλα τα "συστατικά" του παρελθόντος: ταξίματα, υποσχέσεις, εκβιασμοί, πιέσεις, φήμες για χρηματισμούς, "μεταγραφές", προτίμηση σε πολυμελείς οικογένειες…-η περίπτωση του ζευγαριού που συμμετέχει σε αντίπαλα "στρατόπεδα" είναι μία από τις περιπτώσεις που στις μικρές κοινωνίες συζητείται…- Ούτως ή άλλως το πεδίο το
δημιουργεί ο ίδιος ο  "Καλλικράτης", ο οποίος μέσα από την πολυδιάσπαση που επιβάλλει, αποπολιτικοποιεί τις εκλογές και σύρει τους πολίτες στη "διαλεκτική" του συγγενή, του φίλου, του συνάδελφου αλλά και της "εξυπηρέτησης" σε μικρά ή μεγάλα ερείσματα… Αίσθηση προκαλούν οι γηπεδικής ηθικής και τακτικής "μεταγραφές"από χώρου εις χώρον και από παράταξη σε παράταξη, πράξεις που καταδεικνύουν την α-πολίτικη ελαφρότητα μέρους του εκλογικού σώματος αλλά και την "παντείω τρόπω" προσπάθεια ηγετών και ηγετίσκων για επικράτηση. Τις μέρες της συγκρότησης των συνδυασμών κυκλοφόρησε -για να μείνει!- η φήμη περί των "συγκοινωνούντων ψηφοδελτίων"…αποτυπώνοντας γλαφυρά νέες εποχές, νέα ήθη.
Στον αντίποδα όλων αυτών, αναπτύσσεται και επηρεάζει απολύτως το σκηνικό, η "βουβή ψήφος", αυτή που χαλάει τις προγνωστικές κορόνες, που επιβάλλει "συγκρατημένη αισιοδοξία" σε όλα τα στρατόπεδα, που ξεκινά από τη μη συμμετοχή σε δημοσκόπους, αναλλώνεται σε γενικολογίες, αοριστολογίες και παρακολούθηση διαφόρων συζητήσεων χωρίς να "καρφώνεται" και εν τέλει θα εκφραστεί στο παραβάν χωρίς φανφάρες και οπαδικές εκδηλώσεις. Αυτή η συμπεριφορά μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, προβληματίζει τα επιτελεία, κυρίως αυτούς που έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως φαβορί -με τον αέρα του "καταλληλότερου και ικανότερου"-.
Εμείς συν-ταχθήκαμε με τους "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ" σε ένα αγώνα για τη ζωή και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, για τον συνάνθρωπο, για μια κοινωνία δημοκρατική και δημιουργική. Προτείνουμε, σχεδιάζουμε, διεκδικούμε.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ!! 

Σχόλια