Τι άλλο από σεισμούς αυτή την εβδομάδα...

του Ανδρέα Δεμπόνου/ www.kefalonitis.com


Αγαπητοί αναγνώστες του kefalonitis,
 όπως είναι φυσικό, ο χθεσινός σεισμός έχει επισκιάσει κάθε θέμα της επικαιρότητας και όπως είναι φυσιολογικό θα είναι το βασικό θέμα της εβδομάδας που μόλις ξεκινά.
Το σημαντικό, και αυτό είναι το βασικότερο όλων να τονίσουμε, χθες παρά το έντονο φυσικό φαινόμενο που μας χτύπησε μεσημέρι Κυριακής, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Του αντισεισμικού σχεδιασμού, της
εμπειρίας των κατοίκων και της ψυχραιμίας που επέδειξαν οι περισσότεροι, αλλά και φυσικά της τύχης.
Από εκεί και πέρα, με το ανθρώπινο δυναμικό να είναι εντάξει, ξεκίνησε ένας απολογισμός ζημιών και καταστροφών, τόσο σε ιδιωτικές κατασκευές, όσο και σε δρόμους, μάντρες, δημόσιους χώρους.
Ιδιαίτερα στην Παλική, σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις από παλαιές και προβληματικές μάντρες, σε πολλά σημεία έγιναν κατολισθήσεις και βράχοι βρέθηκαν μέσα στη μέση του δρόμου, κάτι που έγινε και σε αρκετά σημεία σε ολόκληρο το νησί. Κεραμοσκεπείς στέγες ξηλώθηκαν, ενώ τοιχοποιίες έπαθαν ζημιές σε παλαιότερα κυρίως κτίσματα, σε σημείο που για να κατοικηθούν πλέον χρίζουν άμεσης επισκευής. Στο Αργοστόλι τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα με τις περισσότερες ζημιές να περιορίζονται σε σοβάδες.
Με τις σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται, με λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς, κυριαρχεί πλέον η αισιοδοξία ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση και δεν θα έχουμε κάποιον έντονο σεισμό. Ακόμα όμως και αν έρθει, το σημαντικό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, μακριά από προβληματικά σπίτια, αλλά και έχοντας φροντίσει να απομακρύνουμε οτιδήποτε μπορεί να γίνει επικίνδυνο πέφτοντας.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Κεφαλονιά διαχρονικά μέσα στους αιώνες αντιμετώπισε πολλές καταστροφές από σεισμούς. Η τεχνολογία όμως την έχει προστατεύσει από επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Και το σημαντικό είναι να γίνει αυτό αφορμή, ώστε ακόμα περισσότερο να θωρακίσουμε το νησί μας απέναντι σε κάθε κίνδυνο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η αλληλεγγύη είναι κάτι που είναι σημαντικό να υπάρχει και αν μην ξεχνάμε ότι έχουμε ζήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Σαν μια σημείωση, που αξίζει να γραφτεί, υπάρχουν ομάδες που δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, μην έχοντας ζήσει στο νησί πολλά χρόνια. Αυτά είναι κυρίως οι φοιτητές, αλλά και άνθρωποι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτούς, ας τους βοηθήσουμε λίγο παραπάνω, αλλά και ας τους καθησυχάσουμε λίγο περισσότερο, έχοντας την εμπειρία ανάλογων καταστάσεων. Το ίδιο και τους ηλικιωμένους, που σίγουρα έχουν αισθανθεί μεγαλύτερη ταραχή αυτές τις ημέρες.
Θεωρώντας δεδομένο ότι οι σεισμικές δονήσεις θα μας κάνουν παρέα για αρκετές ημέρες ακόμα, σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Ας βρούμε μια δική μας αφορμή για να χαμογελάσουμε και να ξεπεράσουμε όσο συντομότερα αυτή την κατάσταση. Γιατί όλα τα υλικά αντικείμενα αποκαθίστανται και αυτό είναι που έχει σημασία.

Σχόλια