Ο συνήγορος του Μνημονίου...


Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ούτως ώστε να καταδείξει τις ευθύνες της τρόικας και του Μνημονίου για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα. Προτίμησε, όμως, να ενοχοποιήσει, για ακόμη μια φορά, τον ελληνικό λαό για τα "λάθη" του και να απαλλάξει, ουσιαστικά, την τρόικα, αναφέροντας ως τρίτο και τελευταίο παράγοντα αποτυχίας τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, των οποίων το απόλυτο λάθος έχει αναγνωρίσει επισήμως το ΔΝΤ. Να θυμίσουμε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές προέβλεψαν λάθος, υποτίμησαν σε τραγικό βαθμό την
επενέργεια της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα η καταστροφή, την οποία ούτως ή άλλως θα επέφερε το Μνημόνιο -ήταν σχεδιασμένο γι' αυτό, άλλωστε-, να έχει αποκτήσει διαστάσεις εθνικής καταστροφής, ή, όπως οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παραδέχονται, η Ελλάδα να θυμίζει χώρα που έχει ηττηθεί συντριπτικά σε πόλεμο.
Ο κ. Σαμαράς θα είχε ακόμη ένα επιχείρημα να προωθήσει υπέρ της χώρας της οποίας άρχει, εκμεταλλευόμενος απλώς και μόνον την προχθεσινή κυνική ομολογία του επιτρόπου Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή, ότι δεν αποφασίσθηκε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να μη θιγούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλαδή ότι η Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο της Ιφιγένειας.
Θα ήταν αφελές, ίσως, να περιμένει κάποιος από τον Αντ. Σαμαρά τέτοιου είδους τοποθετήσεις, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του αρνούνται ακόμη και να καταθέσουν κατά της τρόικας στην Εξεταστική Επιτροπή που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήτησε, μάλιστα, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο οποίος και ανταποκρίθηκε, να μην έρθει η Εξεταστική Επιτροπή στην Ελλάδα να κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Αντί να εκμεταλλευτεί, δηλαδή, την ελληνική προεδρία, φρόντισε να διαβεβαιώσει πως δεν προτίθεται να θέσει, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας, κανένα θέμα εθνικής ατζέντας (με εξαίρεση, βεβαίως, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών).
Γιατί κάνει αυτά τα αυτοκτονικά πράγματα ο κ. Σαμαράς; Είναι με το μαχαίρι στον λαιμό, υπάρχουν "σκελετοί στις ντουλάπες" ή απλώς τα πιστεύει; Πιθανόν να ισχύουν και τα τρία. Το σίγουρο πάντως είναι, αφού έρχονται και οι ευρωεκλογές, ότι ο κ. Σαμαράς δεν αφίσταται ιδεολογικά και πολιτικά από τη φιλοσοφία των Μνημονίων και τον μερκελισμό, ο οποίος διαπνέει αυτές τις πολιτικές. Ο ίδιος είναι άλλωστε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κόμματος, δηλαδή, της κ. Μέρκελ.

Σχόλια