Ο Φον Γκέμπελς βολτάρει στα πρωτοσέλιδα...

του Γιώργου Αναδρανιστάκη

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι τα σημερινά πρωτοσέλιδα του μνημονιακού τύπου έχουν πάρει επ' ώμου την  κυβερνητική γραμμή για τα πανεπιστήμια, αυτός ο κάποιος είναι λογοκριτής, είναι σταλινικός, είναι η μετεμψύχωση του Σαβοναρόλα; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, απολαύστε τα πρωτοσέλιδα: «Φτάνει πια! 28.000 φοιτητές  ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια. Παρέμβαση του Εισαγγελέα: ‘Κύριε Πρύτανη, σηκώστε την μπάρα'», γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. «Το δράμα μιας γενιάς. Παρέμβαση Εισαγγελέα για το απεργιακό χάος», γράφει το ΕΘΝΟΣ. «Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Ανοίξτε τα πανεπιστήμια. Παρέμβαση προς Πελεγρίνη».
Εκείνο που ξεμπροστιάζει ακόμη περισσότερο τις κεντροδεξιές και τις, ο θεός να τις κάνει, κεντροαριστερές εφημερίδες, είναι ότι οι  καθαρόαιμες δεξιές  δεν έχουν ούτε λέξη στα

πρωτοσέλιδά τους για τα πανεπιστήμια και τον εισαγγελέα που απειλεί τον Πελεγρίνη. Κορυβαντιούν ΤΑ ΝΕΑ, το ΕΘΝΟΣ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σιωπούν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τούτο συμβαίνει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Απολύτως αναμενόμενο και φυσικό. Τα ΝΕΑ, το ΕΘΝΟΣ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι οι εφημερίδες της διαπλοκής  και ταυτοχρόνως οι εφημερίδες που εκφράζουν ιδεολογικά το εξτρεμιστικό Κέντρο, άρα, εκ στόματος κοράκου κρα εξελεύσεται.
Δεν είναι η αντίθεση στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων που στιγματίζει τις εφημερίδες το καθεστώτος, δικαίωμά τους, τιμή τους και καμάρι τους να αντιτίθενται σε όποια απεργία επιθυμούν. Εκείνο που τους στιγματίζει είναι ότι δεν εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι διοικητικοί απεργούν για τόσες εβδομάδες, δεν λένε ότι πρόκειται για ανθρώπους απελπισμένους και εξοργισμένους που χάνουν ξαφνικά στις δουλειές τους, που πετιούνται στους δρόμους της ανεργίας. Δεν λένε ότι οι καθηγητές και οι φοιτητές συμπαραστέκονται στους διοικητικούς και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης αλλά και γιατί, χωρίς αυτούς, τα πανεπιστήμια οδηγούνται σε διάλυση. Ποιος να τα πει αυτά; Ο Πρετεντέρης, που ανακάλυψε ότι οι διοικητικοί παρακινούνται από τους πανεπιστημιακούς, διότι προφανώς είναι νήπια και δεν μπορούν να διαχειριστούν από μόνοι τις τύχες τους.
Γκεμπελισμός είναι να κρύβεις την αλήθεια, γκεμπελισμός είναι να συκοφαντείς πρόσωπα, για να συκοφαντήσεις έναν μαζικό αγώνα. Ο στόχος των εφημερίδων του καθεστώτος είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης, όχι τώρα, από παλιά, από τότε που αντιστάθηκε στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου που προωθεί το Μνημόνιο. Ο κ. Πελεγρίνης εμφανίζεται περίπου ως εξτρεμιστής έτοιμος για όλα,  ως  υποκινητής της βίας, ως εχθρός των φοιτητών. Το μεγαλύτερο αμάρτημά τους όμως είναι ότι τα σαββατόβραδα πρωταγωνιστεί ερασιτεχνικά σε ένα θεατρικό έργο που έχει γράψει ο ίδιος. Αυτό είναι το βούτυρο στο ψωμί των κοράκων, χύνουν τόση χολή, που αν συνεχίσουν για λίγο ακόμη, σε λίγο θα χρειαστούν μεταμόσχευση του μικρού, πλην ζωτικού οργάνου που βρίσκεται δίπλα  στο πάγκρεας.
Τους καίει που το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια τους και στα χέρια των καθηγητών που φιλοξενούνται στις σελίδες τους. Γι΄ αυτό συκοφαντούν τον Πελεγρίνη, γι΄ αυτό πανηγυρίζουν που τον εγκαλεί ο εισαγγελέας. 
Το πανηγύρι τους θα ολοκληρωθεί όταν τον δουν πίσω από τα κάγκελα, διότι ο γκεμπελισμός πάει χέρι- χέρι με τη βία.

Σχόλια