Ένα βήμα "Εμπρός" ενάντια στους πλειστηριασμούς.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Παπαντωνίου

Η αίθουσα του αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου "Εμπρός" ήταν γεμάτη. Οι γύρω καταστηματάρχες είχαν γίνει για λίγο... ξεναγοί κατευθύνοντας τον κόσμο στο "κρυμμένο" στενό της Ρήγα Παλαμήδου. Εκεί δομές αλληλεγγύης, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, σωματεία και επαγγελματικοί φορείς, πολίτες που ήθελαν να μάθουν, αλλά και να μοιραστούν τα δικά τους βιώματα, είχαν δώσει ραντεβού το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του δικτύου "Αλληλεγγύη για Όλους", για την αντιμετώπιση της ορατής πλέον απειλής των εξώσεων, που σκεπάζει χιλιάδες νοικοκυριά και μαγαζιά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που παραθέτει η "Αλληλεγγύη για Όλους", το 23% των στεγαστικών δανείων (17 δισ.), το 42,3% των καταναλωτικών (12,3 δισ.) και το 27,5% των επιχειρηματικών (33,2 δισ.) είναι "κόκκινα", αδύνατο δηλαδή να
πληρωθούν. Συνολικά μιλάμε για περίπου 320.000 "κόκκινα" δάνεια, ύψους 62,2 δισ. Το νέο καθεστώς που θα ισχύει από το 2014 και προβλέπει ακόμα και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και του πλαφόν ασφαλείας των οφειλών μέχρι 200.000 ευρώ, αφήνει εκτεθειμένα στον πλειστηριασμό περί τα 180.000 ακίνητα. Την ίδια ώρα 200.000 σπίτια μένουν κλειστά.
"Να βγούμε στον δρόμο πριν μας πετάξουν στον δρόμο"
Ανάμεσα στις δεκάδες τοποθετήσεις που έγιναν, ακούστηκαν κραυγές αγωνίας από κόσμο που ζει σε σπίτια χωρίς τα βασικά. "Έίμαι άνεργη και έχω κομμένο ρεύμα εδώ κι ένα χρόνο", ανέφερε μια νεαρή κοπέλα από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Πολλοί μιλούσαν για τ' ανεξόφλητα δάνεια, αλλά ντρέπονταν να μιλήσουν για την προσωπική τους κατάσταση. Όπως όμως τονίστηκε από αρκετούς, "ο αγώνας για τ' αυτονόητα περνά πρώτα από την απενοχοποίηση. Δεν φταίνε οι άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά οι πολιτικές λιτότητας". Πλέον ακόμα και οι ασφαλιστικές οφειλές ποινικοποιούνται...
Κοινή παραδοχή όλων ότι, απέναντι σ' ένα σύστημα "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών", η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη σε όλες τις γειτονιές αποτελούν μονόδρομο. "Το ελλιπές νομικό καθεστώς δεν δίνει τη δυνατότητα πλήρους και αποτελεσματικής υπεράσπισης. Αν χρειαστεί να καταφύγουμε στα ειρηνοδικεία, θα καταφύγουμε και στα ειρηνοδικεία, αρκεί ν' αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς" υπογράμμισε εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ, που έχε ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στον πλειστηριασμό ακινήτων και ήδη μετρά 26.000 υπογραφές με στόχο να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 100.000.

Ισπανικό "παρών" από το Κίνημα της 15ης Μάη
Εικόνα από το δικό τους κίνημα μετέφεραν Ισπανοί συναγωνιστές. Οι Μίκι και Τσέζα, όπως είναι τα ψευδώνυμά τους για να προστατεύονται από την αστυνομία, μίλησαν για την κατάσταση στην Ισπανία, τους "500.000 πλειστηριασμούς" και το κίνημα που έχει δημιουργηθεί ενάντια στις εξώσεις. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, σε σημείο που ακόμα και οι ίδιοι αστυνομικοί αρνούνται να επιτελέσουν το "καθήκον" τους.
"Η διαδικασία προσέγγισης είναι απλή. Οι άνθρωποι έρχονται στη γενική συνέλευση, ζητούν συμβουλή, τους βοηθάμε να μην αισθάνονται μόνοι κι ένοχοι και στη συνέχεια ενεργοποιούνται. Οι τράπεζες και οι πολιτικοί πιέζονται από τις κινητοποιήσεις, με συνέπεια οι μεν να χάνουν πελάτες, οι δεν πιέζονται για την αλλαγή των νομοθετικών ρυθμίσεων". Τ' ακατοίκητα σπίτια στην Ισπανία ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια. "Πάνω από 500.000 οικογένειες μπορούν να εξυπηρετηθούν. Απέναντι σε αυτή την αδικία, είναι λογικό ο κόσμος να αντιτίθεται".

Σχόλια