Υπάρχουν κίνδυνοι από καρχαρίες στην Ελλάδα; Σμπρίλλιος και Ζύγαινα οι πιο επικίνδυνοι.

Υπάρχουν καρχαρίες στην Ελλάδα; αποφασίσουμε να αναλύσουμε το θέμα πιο διεξοδικά. Ζητήσαμε λοιπόν από τον κύριο Ιωσήφ Μακρή, θαλάσσιο βιολόγο και διδακτορικό φοιτητή από το Πανεπιστήμιο του ʼμπερντην της Σκωτίας με μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογική ωκεανογραφία, να μας απαντήσει σε κάποια ερωτήματα σχετικά με την παρουσία καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες. 


Αγαπητοί δημοσιογράφοι, και αγαπητοί αναγνώστες της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ σας ευχαριστώ για την στήριξη σας, πριν απαντήσω στις ερωτήσεις της παρούσας συνέντευξης που αρχικά δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα beautifulminds.gr http :// www.beautifulminds.gr /2013/06/30/karharies-stin-ellada/, με τίτλο ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, θέλω να τονίσω ότι είχαμε γράψει με τον Δρ. Δημήτρη Δαμαλά (shark@ath.hcmr.gr) και είχαμε δώσει απαντήσεις σε παρόμοιες ερωτήσεις σε ένα παλαιότερο μου άρθρο στην Ροδιακή στις 11-11-2010 , δημοσιευμένο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα, μπορείτε να το πληκτρολογήστε στο διαδίκτυο και να το διαβάσετε. 

Γενικά κυριαρχεί η φήμη ότι η ελληνικές θάλασσες είναι ακίνδυνες. Εσείς ως θαλάσσιος βιολόγος και περιβαλλοντολόγος, ποιοι πιστεύεται είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει ένας λουόμενος στα ελληνικά νερά, που να οφείλονται στη θαλάσσια πανίδα; 
Δεν πρόκειται για φήμη, αλλά είναι η πραγματικότητα! Οι Ελληνικές θάλασσες είναι όντως ακίνδυνες, και αυτό σε σχέση με τους θαλάσσιους οργανισμούς που υπάρχουν σε άλλες θάλασσες όπως π.χ. στους ωκεανούς, τις τροπικές θάλασσες όπως η ερυθρά θάλασσα, και άλλες παράκτιες περιοχές της Αυστραλίας, όπου η παρουσία δηλητηριωδών και άλλων οργανισμών είναι ποιο συχνή. 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά οι κυριότεροι κίνδυνοι που μπορεί να συναντήσει ένας λουόμενος στα ελληνικά νερά είναι οι γνωστοί αχινοί (προσέχετε που πατάτε όταν είστε σε βραχώδεις βυθούς), τσιμπήματα/ερεθισμοί απο μέδουσες, και κάποια είδη σκουληκιών (πολύχαιτοι) γνωστοί ως κάμπιες (προσέχετε που πατάτε όταν είστε σε βραχώδεις βυθούς) και κάποια υδρόζωα. 

Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα και τους έντονους κυματισμούς, δεν υπερβαίνουμε τα όρια μας και δεν υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας, η θάλασσα δεν θέλει ηρωισμούς, αλλά σεβασμό. Επίσης οι κίνδυνοι από τον ίδιο τον άνθρωπο δεν αποτελούν εξαίρεση, π.χ. απρόσεχτοι χειριστές ταχυπλόων, αιχμηρά αντικείμενα από ανθρώπινα σκουπίδια (σπασμένα γυαλιά, πεταμένα αγκίστρια, πετονιές και παλιοσίδερα σε αμμουδιές)…οι καρχαρίες δεν θα πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα, στην ξηρά έχει περισσότερους …. 

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τους καρχαρίες. Τι είδη υπάρχουν στην Ελλάδα και ποιοι επιτίθενται στον άνθρωπο;
 
Η απάντηση από δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα το (11-11-2010): Θέλω να τονίσουμε ότι υπάρχουν 457 είδη καρχαριών, και πολύ λίγα από αυτά θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο, 47 από τα 457 είδη βρίσκονται και στην Μεσόγειο Θάλασσα (Φωτογραφίες και πληροφορίες από όλα τα είδη είναι διαθέσιμα στο site της FISHBASE: www.fishbase.gr και http://filaman.uni-kiel.de/search.html). 

Σας παρουσιάζω μία λίστα με τα 35 είδη που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες (Σύμφωνα με τον «Κατάλογο Των Θαλάσσιων Ιχθύων Της Ελλάδος» του Κ. Παπακωνσταντίνου (1988), αναφέρονται 35 είδη καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες). 

Έχω προσθέσει (έξτρα πληροφορία) το γράμμα Α σημαίνει ότι είναι Ακίνδυνο είδος, E είναι επικίνδυνο και Μ για τα μάλλον επικίνδυνο. Θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα είναι ακίνδυνα είδη, και τα λεγόμενα επικίνδυνα ή μάλλον επικίνδυνα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος, μακριά από τις ακτές και γενικός είναι σπάνια στις ελληνικές θάλασσες, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι πιθανότητες να σας επιτεθεί καρχαρίας σε ελληνικές ακτές είναι πάρα πολύ μικρές, σχεδόν μηδαμινές. 

Hexanchus griseus Εξαβράγχιος ή σαπουνάς ή αλέτρι - Α 
Heptranchias perlo Επταβράγχιος ή αλέτρι –Α 
Eugomphodus taurus Ταυροκαρχαρίας - Μ 
Odontaspis ferox Αγριοκαρχαρίας - Α 
Isurus oxyrinchus Ρυγχοκαρχαρίας - E 
Lamna nasus Λάμια - Μ 

Carcharodon carcharias Λευκός καρχαρίας ή σμπρίλλιος - Ε 
Cetorhinus maximus προσκυνητής - Α 
Alopias vulpinus Καρχαρίας αλεπού - Α 
Scyliorhinus caniculus Σκυλάκι ή γάτος - Α 
Scyliorhinus stellaris Σκυλάκι ή γατοψαράκι - Α 
Galeus melastomus Γάτα ή μελανόστομος - Α 
Mustelus mustelus Δροσίτης ή γριζογαλέος - Α 

Mustelus asterias Αστρογαλέος - Α 
Mustelus punctulatus Στικτογαλέος - Α 
Carcharinus brevipinna Κοντόπτερος καρχαρίας Α 
Carcharinus plumbeus Σταχτοκαρχαρίας - Α 
Prionace glauca Γλαυκός καρχαρίας - Ε 
Rhizoprionodon acutus Πριονοδοντοκαρχαρίας - Α 

Galeorhinus galeus Σκυλογαλέος ή δροσίτης - Α 
Sphyrna zygaena Σφυροκέφαλος ή ζύγαινα ή πατερίτσα - Ε 
Sphyrna tudes Σφυροκέφαλος ή μικροζύγαινα - Α 
Oxynotus centrina Οξύνωτος ή γουρουνόψαρο ή αχινόγατος - Α 
Squalus acanthias Κεντρόνι -Α 

Squalus blainvillei Γκριζοκεντρόνι ή κοκκαλάς - Α 
Centrophorus granulosus Κοκκαγκαθίτης - Α 
Centrophorus ujato Μικροκεντροφόρος - Α 
Deania calcea - Α 
Etmopterus spinax Μαυροαγκαθίτης -Α 
Dalatias licha Σκυμνοσκυλόψαρο - Α 
Somniosus rostratus Λαίμαργος -Α 

Echinorhinus brucus Αχινοσκυλόψαρο ή καβουρομάνα -Α 
Squatina squatina Ρίνα ή άγγελος - Α 
Squatina oculata Ματορίνα - Α 
Squatina aculeata Ακανθορίνα - Α 

Σε ποιο πέλαγος υπάρχουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί καρχαριών; 
Θα σας απαντήσω αλλά δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός με τις απαντήσεις, ούτε υπάρχει λόγος να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση από δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα το (11-11-2010): θα πρέπει να κάνουμε μία κατηγοριοποίηση των ελληνικών θαλασσών: Αιγαίο πέλαγος, Ιόνιο πέλαγος και Λεβαντίνη (Νότια της Κρήτης έως Αφρική και ακτές Μέσης Ανατολής). 

Ίσως θα έπρεπε μετά να θέσουμε το ερώτημα σας ως ‘’Σε ποιά ελληνική θάλασσα συχνάζουν περισσότερο καρχαρίες;’’ Αιγαίο, Ιόνιο ή Κρητικό πέλαγος; απαντούμε λοιπόν ότι συναντώνται παντού. Μελέτη πάνω στους μεγάλους πελαγικούς καρχαρίες φανέρωσε ότι είναι πιο άφθονοι στην Λεβαντίνη και σπανιότεροι στο Αιγαίο, με το Ιόνιο κάπου ενδιάμεσα. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην εντατικότερη αλιεία που έχει υποστεί το Αιγαίο, είτε στο ότι επειδή ακριβώς είναι πελαγικοί αποφεύγουν κλειστές θάλασσες και προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες γι’ αυτούς. 

Αντίθετα, μεγάλες συγκεντρώσεις βενθικών (και ακίνδυνων) καρχαριών π.χ. Galeus melastomus, Squalus acanthias, Scyliorhinus canicula συναντώνται στην περιοχή των Κυκλάδων και του Ιονίου, είναι μικροί και βαθύβιοι καρχαρίες με μέσο μήκος το 1 μέτρο, αλλιώς λεγόμενοι και ως γαλέοι – σκυλόψαρα, γνωστοί στην αγορά για την εμπορική – αλιευτική τους αξία. 

Ο καρχαρίας αυτός πωλείται στις ταβέρνες και στα super market. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ο γαλέος είναι καρχαρίας. Όλα τα είδη πωλούνται με την ονομασία αυτή σαν φιλέτο. Τα μικρά σκυλοψαράκια πωλούνται ολόκληρα και τα κάνουν σούπα συνήθως. 

Έχουν όμως εμφανιστεί αρκετές φορές και σε κόλπους, όπως είναι ο Σαρωνικός και ο Παγασητικός. Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν έναν καρχαρία σε πιο «κλειστά» νερά; 
Οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και αρκετά σύνθετοι και αλληλοσύνδετοι, (το θαλάσσιο οικοσύστημα πρέπει να ξέρετε ότι είναι αρκετά πολύπλοκο), όμως για κάθε περιοχή θα πρέπει (αν είναι απαραίτητο) να γίνει μελέτη και να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι υποθέσεις. 

Βέβαια από πληροφορίες που μου έχουν δοθεί, με επιστημονικά δεδομένα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι στα ανοιχτά της Νότιας Κρήτης (Λεβαντίνη) και αρκετά μίλια από τις ακτές, είναι σχετικά πιο άφθονοι οι πελαγικοί καρχαρίες. Από συζητήσεις με ψαράδες, αυτοί υποστηρίζουν ότι ανάμεσα Κύθηρα και Κάβο Μαλιά καθώς και ανοιχτά του Καστελλόριζου είναι πολύ συχνοί. 

Να υπενθυμίσουμε από τον Ηρόδοτο και τους Περσικούς πολέμους ότι ο Περσικός στόλος καταστράφηκε από κακοκαιρία ανοιχτά του όρους ʼθω (όπου είναι σήμερα το ʼγιο Όρος) και οι ναυαγοί κατασπαράχτηκαν από τα πολυάριθμα κήτη. 

Κινδυνεύει κάποιος που βρίσκεται κοντά στην ακτή; 
Η απάντηση από δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα το (11-11-2010): Όχι ! και κυρίως όταν μιλάμε για ελληνικές ακτές, όσοι κολυμπάνε κοντά στις ακτές έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πάθουν κάτι. 33 σχεδόν χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί επίθεση. 

Όσοι ανοίγονται στο πέλαγος και σε πολύ βαθειά νερά (με σκάφη μακριά από τις ακτές) και θέλουν να επιχειρήσουν μια βουτιά σε βαθιά νερά, κυρίως σαν ξεχωριστή εμπειρία, να ξέρουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συναντήσουν κάποιο μεγάλο ζώο στη θάλασσα, και όχι μόνο καρχαρίες, το ανοιχτό πέλαγος είναι ο φυσικός βιότοπος ορισμένων ειδών δελφινιών, φάλαινας και άλλων μεγάλων ψαριών όπως π.χ. ο τόνος. 

Έχει παρατηρηθεί (στο εξωτερικό) ότι οι καρχαρίες πολύ συχνά επιτίθενται σε windsurfers (ιστιοσανίδες) αλλά και σε ψαροντουφεκάδες. Στους πρώτους γιατί όταν ξαπλώνουν πάνω στην ιστιοσανίδα και αφήνουν στο νερό τα πόδια και χέρια τους μοιάζουν καταπληκτικά με φώκιες και τους επιτίθενται και στους δεύτερους γιατί η μυρωδιά του αίματος από τα πληγωμένα ψάρια που κουβαλάνε μαζί τους οι ψαροντουφεκάδες προσελκύει τους καρχαρίες. 

Κάθε χρόνο, παγκόσμια σκοτώνονται 5-10 άνθρωποι από καρχαρίες. Από τα 35 προαναφερόμενα είδη, λέγεται ότι τα 13 έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις με ανθρώπους ή σε σκάφη, χωρίς να θεωρείται ότι αυτά είναι επικίνδυνα. Μην ξεχνάμε ότι ένα ζώο το οποίο είναι πιασμένο-μπλεγμένο σε δίχτυα, μπορεί να γίνει αρκετά επιθετικό διότι παλεύει για την ζωή του, να ελευθερωθεί από τα δίχτυα, αγκίστρια κτλ κτλ). 

Οσον αφορά για τις επιθέσεις, λέγεται ότι ο λευκός καρχαρίας, Carcharodon carcharias, ευθύνεται για το μεγαλύτερο κομμάτι των επιθέσεων παγκόσμια. Περισσότερα στοιχεία για επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους στα “Shark Attack Files” : http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/statistics/species2.htm. Να τονίσω ότι οι επιθέσεις είναι κυρίως ατυχήματα, γίνονται δλδ λόγω του ότι οι καρχαρίες μας μπερδεύουν με τις φώκιες η κάποιο άλλο μεγαλόσωμο θήραμα τους. 

Ο θάνατος από επίθεση καρχαρία οφείλεται σε αιμορραγία από την δαγκωματιά! Όπως αναφέρουν και οι ερευνητές, οι καρχαρίες σπάνια επιτίθενται και δαγκώνουν ανθρώπους, και αυτό αν γίνει δεν είναι λόγω του ότι θέλουν να μας φάνε! Εμείς είμαστε οι άγνωστοι που κολυμπάμε στο δικό τους περιβάλλον, δεν ξέρουν τι είμαστε, για αυτό και μας πλησιάζουν από καθαρή περιέργεια, η πλειοψηφία των δαγκωματιών είναι επιφανειακού χαρακτήρα και όχι θανάσιμες… 

Προσωπικά … 
Προσωπικά δεν έχω συναντήσει ποτέ (κατά την διάρκεια των καταδύσεων μου) καρχαρία, και κυρίως δεν έχω συναντήσει ποτέ καρχαρία κάνοντας ψαροντούφεκο σε βαθειά νερά στο ανοιχτό πέλαγος, βέβαια έχω ακούσει μαρτυρίες άλλων ψαροντουφεκάδων που είδαν καρχαρία, ωστόσο αν είναι αληθινές η όχι η αν επρόκειτο για επικίνδυνο ή ακίνδυνο είδος δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το κρίνω, άρα δεν είναι μπορουμε να πούμε ότι είναι αλήθεια ή επιστημονικά τεκμηριωμένες. 

Θέλω να τονίσω ότι ο κόσμος δεν πρέπει να παραπλανιέται από εικόνες με δύτες που κολυμπούν στην θάλασσα με σκοπό να βρουν, να κολυμπήσουν να χαϊδέψουν και να ταΐσουν καρχαρίες (ακίνδυνους ή επικινδύνους), δεν πρόκειται για κατοικίδια ζώα, ούτε βέβαια πρόκειται για δολοφονικές μηχανές, σε κάθε περίπτωση όμως, αυτοί που το κάνουν είναι έμπειροι, ριψοκίνδυνοι και καλά εκπαιδευμένοι δύτες! 

Γνωρίζετε μήπως το πιο πρόσφατο περιστατικό επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο; 
Ναι, ωστόσο δεν ήταν κάτι σοβαρό, και δεν έχω/έχουμε κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο, γι αυτό και δεν μπορώ να κρίνω για το αν επρόκειτο για καρχαρία ή κάποιο άλλο ψάρι η θαλάσσιο οργανισμό. Η απάντηση από δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα το (11-11-2010): Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Μ. Μπαρδάνη (www.naxosdiving.com) έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις καρχαριών (11 θανάσιμες) τα τελευταία 161 χρόνια στις ελληνικές θάλασσες. 

Όσοι αρμενίζουν στις ελληνικές θάλασσες με κότερα, εξωλέμβιους ή αλιευτικά βλέπουν (όχι συχνά) φτερά καρχαριών να σκίζουν το νερό, όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή. Η πλέον πρόσφατη ήταν το 1981 στον Παγασητικό. Παλαιότερα, επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε Κέρκυρα, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Παγασητικό, Σαρωνικό. 

Τελευταία κυκλοφορεί μια «θεωρία συνωμοσίας» που θέλει τις ελληνικές αρχές να αποσιωπούν τέτοια περιστατικά για να μην μειωθεί ο τουρισμός μας. Ισχυρίζονται πως τα περιστατικά είναι περισσότερα, απλά τα μέσα χρηματίζονται για να μην διαδοθούν ευρύτερα και πληγεί μια τουριστική περιοχή. Πως θα το σχολιάζατε το γεγονός; 

Αυτό μου θυμίζει το σενάριο της ταινίας ‘’ΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ’’ ☺ , Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι σε αυτό διότι δεν έχω ακούσει ούτε έχω διαβάσει κάτι σχετικό με αυτό, δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. 

Ωστόσο θέλω να πω ότι μερικές φορές αλιεύονται συχνά από ψαράδες ή εκβράζονται νεκροί στις ακτές μας σχετικά μεγαλόσωμοι καρχαρίες, τους οποίους αποκαλούμε σαπουνάδες (Hexanchus griseus Εξαβράγχιος ή σαπουνάς ή αλέτρι , Heptranchias perlo Επταβράγχιος ή αλέτρι ) οι οποίοι είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, το τονίζω διότι η έλλειψη σωστών πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει τον πανικό. 

Τελικά ποιος κινδυνεύει περισσότερο από ποιον; Ο άνθρωπος από τον καρχαρία ή το αντίθετο; 
Η απάντηση από δημοσιευμένο άρθρο με τίτλο Καρχαρίες, ζώα παρεξηγημένα το (11-11-2010): Όσον αφορά το ερώτημα σας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ορισμένα είδη καρχαριών απειλούνται με εξαφάνιση λόγο της υπεραλίευσης, και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

Ο άνθρωπος θανατώνει εκατομμύρια από αυτούς κάθε χρόνο και μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι θανατώνονται 100 εκατομμύρια καρχαρίες ετησίως ! δηλαδή 190 καρχαρίες το λεπτό ! Όπως και οι τίγρης και τα λιοντάρια στην στεριά, έτσι και οι καρχαρίες στην θάλασσα βρίσκονται στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, αυτό θα πρέπει να το σεβαστούμε! 

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί γιατί οι καρχαρίες κινδυνεύουν τόσο πολύ σε σύγκριση με άλλα ψάρια που αλιεύονται με μεγαλύτερη ένταση και αυτό διότι οι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Όπως αναφέρουμε σε παλαιότερο μου άρθρο, οι καρχαρίες μέσα στους αιώνες εξελίχτηκαν έτσι ώστε οι φυσικοί τους εχθροί να είναι ελάχιστοι. Κατά συνέπεια προσαρμόστηκαν σε αυτά τα φυσικά δεδομένα. 

Έτσι, μεγαλώνουν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενηλικιώνονται-ωριμάζουν δλδ σε μεγάλη σχετικά ηλικία και γεννούν λίγα σχετικά μικρά. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και ιδιαίτερα η αλιεία, εισήγαγε έναν παράγοντα θνησιμότητας που από τη φύση τους δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουν. Επίσης σύμφωνα με σύγχρονες εργασίες – μελέτες στον Ατλαντικό Ωκεανό έχουμε μια δραματική μείωση ορισμένων ειδών (έως και 80%). 

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καρχαρίες δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαγγελματική αλιεία και αναφέρουν παραδείγματα όπου όταν η αλιεία στράφηκε στους καρχαρίες τα αποθέματα κατάρρευσαν και δεν έχουν επανέρθει εδώ και δεκαετίες (Galeorhinus galeus στην Καλιφόρνια πριν το 1950, Lamna nasus στις Καναδικές ακτές δεκαετία του ’60, Cetorhinus maximus, Ιρλανδία δεκαετία του ’50 και ‘60). Όσον αφορά την προστασία τους, υπάρχουν ιδιαίτερες δεσμεύσεις της χώρας μας για συγκεκριμένα είδη καρχαριών (λευκός καρχαρίας, καρχαρίας προσκυνητής). 

Γενικά η νομοθεσία της Ε.Ε. έχει δεχτεί κριτική σε αυτό το σημείο. ʼλλες χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Καναδάς, Ν. Αφρική, Αυστραλία) έχουν λάβει εδώ και πολλά χρόνια αυστηρά μέτρα για την προστασία συγκεκριμένων ειδών, είτε απαγορεύοντας τελείως την αλιεία τους (λευκός καρχαρίας) είτε θέτοντας όρια στην ετήσια αλιευτική παραγωγή. 

Ένα σύντομο βιογραφικό σας: 
Αυτήν την στιγμή (2013) ξεκινάω την ερευνά μου στα πλαίσια του διδακτορικού μου (PhD) στην θαλάσσια βιολογία, στο πανεπιστήμιο του ʼμπερντην της Σκωτίας, και ποιο συγκεκριμένα στο τμήμα Βιολογικών επιστημών, με επιβλέποντες καθηγητές τον καθηγητή Frithjof C. Kuepper (Chair in Marine Biodiversity, Oceanlab) και τον Dr Tavis Potts (Senior Lecturer in Oceans Governance Scottish Association for Marine Science). 

Το αντικείμενο μελέτης και έρευνας μου είναι τα θαλάσσια πάρκα marine reserves, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ένα θέμα το οποίο αξίζει συζήτηση και ανάλυση. Kατάγομαι από την όμορφη Ρόδο την οποία αγαπώ πάρα πολύ, όπως και την επιστήμη μου άλλωστε, την οποία αγάπησα από πολύ μικρό παιδί. 

Είμαι θαλάσσιος βιολόγος – περιβαλλοντολόγος με πτυχίο στη Θαλάσσια ζωολογία από το πανεπιστήμιο του Μπάγκορ ( BSc - Zoology with marine zoology University of Wales, Department of biological sciences, Bangor, UK) με μεταπτυχιακές σπουδές στην βιολογική ωκεανογραφία σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (Κίελο) και της Δανίας (MSc - Biological Oceanography, IFM – GEOMAR Leibniz – Institut fur Meereswissenschaften an der Universitat Kiel & University of Southern Denmark, Institute of Biology, Odense). 

Γράφω άρθρα για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος – οικολογίας και θαλάσσιας βιολογίας. Επίσης με έχουν καλέσει και με μεγάλη χαρά έχω βοηθήσει (σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και καθηγητές/εκπαιδευτικούς) σχολεία στην Ρόδο στα πλαίσια δευτεροβάθμιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επίσης έχω δώσει ομιλίες και έχω συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά συνέδρια και summer schools για θέματα θαλάσσια οικολογίας. 

Εκτός από αυτό, ο δήμος Ρόδου έχει αναγνωρίσει τις αξίες και την αγάπη μου για τον τόπο μας και τις θάλασσες μας , και για αυτό με έχει καλέσει και έχω συμμετάσχει σε υποβρύχιους καθαρισμούς στην Ρόδο (let’s do it). Ωστόσο, είχα οργανώσει με την βοήθεια φίλων και καταδυτικών σχολών υποβρύχιους καθαρισμούς το 2010 στην Ρόδο, ο ακτιβισμός και ο εθελοντισμός είναι κάτι που αγαπώ, και δεν είναι αυτοπροβολή, αλλά αγάπη για τον τόπο μου. 

Σίγουρα έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω δυσκολίες (κυρίως οικονομικές), όπως όλοι οι νέοι που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον, βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο όπου η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την απαξίωση των νέων βάζει δυνατά εμπόδια στην πρόοδο της χώρας μας, στην πρόοδο των ανθρώπων. 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω απ τα βάθη της ψυχής μου τους ανθρώπους που με στήριξαν και με στηρίζουν στις προσπάθειες μου και κυρίως τους επιβλέποντες καθηγητές (και μέντορες) του διδακτορικού μου. 

Περισσότερες πληροφορίες – contacts, μπορείτε να βρείτε στην περιβαλλοντική μου ομάδα στο facebook θαλάσσιο περιβάλλον, άρθρα – marine environmental articles (Joseph Makris). Θα είμαι στην διάθεσή σας όποτε το χρειαστείτε.

Σχόλια