Πλούσιος ο απολογισμός της θητείας του απερχόμενου αντιδημάρχου Ελειού-Πρόννων.



Ξεφυλλίζοντας τις αναμνήσεις μιας θητείας που δεν ήθελε να τελειώσει... 

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο τότε αντιδήμαρχος της περιοχής μας κ. Ν. Παπαδάτος ουσιαστικά εξοβελιζόταν από το προσκήνιο μετά την παταγώδη αποτυχία με τους τουρίστες να συναντούν χωματόδρομο στο παραλιακό μέτωπο της Σκάλας και το χωριό σε κατάσταση... πολέμου. Η θητεία του κ. Παπαδάτου χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σήμερα κανείς δε θυμάται σχεδόν τίποτα από αυτήν.

Η αλλαγή αντιδημάρχου και η ανάδειξη του κ. Σολωμού ως υπευθύνου για τη δημοτική ενότητα Ελειού-Πρόννων, έδωσε κάποιες (αμυδρές η αλήθεια είναι) ελπίδες ότι τα χειρότερα πέρασαν για την περιοχή.

Αμ δε! Ο νέος αντιδήμαρχος έσπασε όλα τα... ρεκόρ στη θητεία του και είχε τύχη ανάλογη με αυτή του κ. Παπαδάτου: ουσιαστικά απομακρύνθηκε από τη θέση του υπεύθυνου της περιοχής, καθώς ο δήμαρχος αφουγκράστηκε τελικά την απογοήτευση των πολιτών.

Ένας σύντομος απολογισμός με μερικές παρατηρήσεις για αυτή την θητεία.:



✓ Η περιοχή έμεινε μετά από δεκαετίες χωρίς τουριστικά φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό για τους τουρίστες. Σκάλα, Κατελειός και Πόρος δεν έχουν τίποτα πια να παρουσιάσουν στους επισκέπτες τους σε αυτό τον τομέα. Καμία συμπληρωματική ή εναλλακτική ενέργεια δεν έγινε για να αντισταθμιστεί αυτή η έλλειψη.

Η περιοχή έμεινε χωρίς φωνή και παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο καθώς ο αντιδήμαρχος δεν προέβαλλε προς συζήτηση κάποιο πρόβλημα της δημοτικής ενότητας (π.χ. συγκοινωνίες), αντίθετα με αντιδημάρχους και συμβούλους άλλων περιοχών του νησιού.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της δημοτικής ενότητας εγκαταλείφθηκε και μεγάλο μέρος του έμεινε να σαπίζει ασυντήρητο στη μάντρα οχημάτων του τ. δήμου Ελειού-Πρόννων στη Ρίζα. Ακόμα χειρότερο ήταν ότι τα μηχανήματα έπαψαν να χρησιμοποιούνται για το σκοπό που είχαν αγοραστεί, στερώντας υπηρεσίες από την τοπική κοινωνία.

Οι παραλίες της περιοχής μας βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ο ακτοκαθαριστής έμεινε ανενεργός και ασυντήρητος και μόλις τώρα φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί πάλι.

Χάθηκε η Γαλάζια Σημαία στην Αγία Βαρβάρα Κατελειού, υποβαθμίζοντας τουριστικά την εικόνα όλης της περιοχής μας.

✓ Και το περασμένο και το φετινό καλοκαίρι είναι ότι χειρότερο έχει να θυμάται η περιοχή σε επίπεδο εκδηλώσεων και πολιτιστικού προγράμματος, για επισκέπτες και ντόπιους. Πέρα από τις φιλότιμες και αξιλόλογες προσπάθειες της ΚΕΔΗΚΕ και των τοπικών συλλόγων, όπως ο σύλλογος ΠΗΝΕΛΟΠΗ της Σκάλας, η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο ήταν ανύπαρκτη. Ιδέες, δραστηριοποίηση, πρωτοβουλίες προετοιμασία και πρωτοτυπία ήταν λέξεις άγνωστες, με τον αντιδήμαρχο να μην παίρνει πρωτοβουλίες για να οργανώσει την δημοτική ενότητα σε αυτόν τον τομέα, παρότι είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός της Κεφαλονιάς.

✓ Έμειναν πίσω όλα τα σοβαρά αναπτυξιακά έργα της περιοχής και δεν προωθήθηκε κανένα νέο. Όπως δείχνουν οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που είναι απαραίτητες για την προώθηση έργων στο ΕΠΣΑ, καμία μέριμνα δεν λήφθηκε για την περιοχή μας που άφησε αναξιοποίητα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μελέτες που υπήρχαν έμειναν στα συρτάρια και δεν επικαιροποιήθηκαν.


Ο Πόρος χαρακτηρίστηκε επίσημα ως τουριστικός προορισμός "μη πολυσύχναστος" με αποτέλεσμα την απώλεια θέσης ναυαγοσώστη, χωρίς ο αντιδήμαρχος να έχει την παραμικρή αντίδραση.

Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου των Τζαννάτων βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ. Εγκαταλείφθηκε τελείως όλο το περασμένο καλοκαίρι και φέτος το χειμώνα ήταν εντελώς ακατάλληλος, με τον αντιδήμαρχο πάλι να μην ασχολείται με το θέμα, χωρίς ούτε καν να το αναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο. 
Μικρό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα στον ίδιο τομέα είναι η επί πολλούς μήνες σπασμένη μπασκέτα στην πλατεία του Πόρου που δίνει εικόνα βομβαρδισμένου χωριού στους επισκέπτες και δείχνει την αδιαφορία για τους χώρους άθλησης στους ντόπιους.

Ο αντιδήμαρχος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν μπόρεσε να επισκευάσει την επικίνδυνη στροφή στα Ράγια Πόρου για την οποία έχουμε κάνει πολλές αναρτήσεις!

Στον τομέα της καθαριότητας η εικόνα της περιοχής ήταν αποκαρδιωτική, με σωρούς από κλαδιά και μπάζα να μένουν επί μήνες στα ίδια σημεία και τον αντιδήμαρχο να στέλνει την ίδια ώρα τα συνεργεία της δημοτικής ενότητας να κάνουν... φυτεύσεις!

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν έγινε κάποια σοβαρή αναπτυξιακή παρέμβαση ή αστική ανάπλαση στην Σκάλα, τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Κεφαλονιάς.

Η περιοχή μας δεν διεκδίκησε και δεν πήρε τίποτα από το Λιμενικό Ταμείο, παρότι εισφέρει μέσω του λιμανιού του Πόρου μεγάλο μέρος των εσόδων του.

Απορρίφθηκε η συνέχεια του έργου της συντήρησης και αποκατάστασης του μοναστηριού της Άτρου, έργο που είχε αρχίσει πριν αρκετά χρόνια αλλά κανείς δεν παρακολουθούσε από ότι φαίνεται για να διασφαλίσει τη συνέχειά του.

Σε μόνιμη βάση υπήρχαν παράπονα πολιτών της Σκάλας σε ιστοσελίδες όπως το kefaloniapress για εγκατάλειψη του χωριού, με χαρακτηριστική περίπτωση ενός σπασμένου τζαμιού επί εβδομάδες στο κοινοτικό κατάστημα.

Η θητεία και οι ενέργειες του αντιδημάρχου συνέβαλλαν στο να χαρακτηριστεί από πολλούς το 2013 ως η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του οικισμού του Πόρου καθώς κατα κύριο λόγο πισωγυρίσματα και αποτυχίες είχε να καταγράψει ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής μας.

Υπήρξε ολιγωρία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της τουριστικής βιομηχανίας στη Σκάλα, με αποτέλεσμα να γίνονται επιθέσεις ακόμα και από ανθρώπους εκτός της περιοχής μας, όπως το σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κεφαλονιάς, που κατηγόρησαν τον αντιδήμαρχο για αδιαφορία στη λύση των προβλημάτων μεταφοράς τουριστών σε κατάλληλους χώρους στη Σκάλα.

Ο αντιδήμαρχος κατάφερε με την ψήφο του να συμβάλλει αποφασιστικά στην φυγή των αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές της Δράκαινας αντί να τις εκθέσει στον Πόρο. Φυσικά δεν ήταν μόνος του σε αυτό, αλλά αυτό δεν αλλάζει το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα για την περιοχή και τον πολιτιστικό της πλούτο.

Η περιοχή μας έγινε περίγελος όλης της Κεφαλονιάς από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με τον ίδιο τον αντιδήμαρχο να γίνεται αρνητικός πρωταγωνιστής σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αναρτήσεις ιστοσελίδων του Αργοστολίου σχετικά με την παραμονή του ή μη στη θέση αντιδημάρχου.

Στις θετικές παρεμβάσεις υπήρξαν διάφορα μικροέργα, όπως η κατασκευή ντουζιέρων στον Πόρο ή η επισκευή της γέφυρας του Βόχινα η οποία όμως κατά δήλωση του ίδιου του αντιδημάρχου δεν ήταν απόλυτα πετυχημένη. Η υπόθεση με τη γέφυρα ξεκίνησε ως κατασκευή καινούργιας γέφυρας, μετά έγινε πλήρης επισκευή και τελικά κατέληξε μια μερική επισκευή που υποβίβασε μάλιστα τις αντοχές της γέφυρας με αποτέλεσμα τα βαριά οχήματα να μην μπορούν να περνάνε πλέον από πάνω της. 

✓ Υπήρχαν και διάφορα άλλα γεγονότα στη διάρκεια αυτής της θητείας, όπως για παράδειγμα η κατα περιόδους αλόγιστη χρήση... ασβέστη και η αμφιλεγόμενη σχέση με τo... φυτικό βασίλειο και τη χλωρίδα της περιοχής. Δεν ξέρουμε αν αυτά κατατάσσονται στα θετικά ή στα αρνητικά...

Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε και σε άλλα συμβάντα αυτής της περιόδου για την περιοχή μας, καθώς οι ενέργειες ανθρώπων της αυτοδιοίκησης επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. 

Δεν φταίει αποκλειστικά για τα παραπάνω ο αντιδήμαρχος της περιοχής φυσικά. Αν όμως ένιωθε οτι άλλοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή οτι άλλες υπηρεσίες και αυτοδιοικητικά πρόσωπα ολιγωρούσαν ενώ είχαν την ευθύνη, τότε έπρεπε για το καλό της περιοχής να κάνει παρεμβάσεις τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις υπηρεσίες τις ίδιες, διότι ουσιαστικές λύσεις δεν δόθηκαν τελικά.

Τουλάχιστον σε αντίθεση με τη θητεία του κ. Παπαδάτου από τον οποίο δε θυμάται κανείς και πολλά πράγματα (κοινώς πέρασε και δεν ακούμπησε), από τη θητεία του κ. Σολωμού η περιοχή έχει να θυμάται πολλά... περισσότερο δυσάρεστα όμως.

Σχόλια

  1. https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fporosnews.blogspot.com%2F2013%2F07%2Fblog-post_9024.html%3Fspref%3Dfb&t=%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC++%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9+%CE%BD%CE%B1+%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD+%CF%84%CE%B1+%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1++%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BA...#

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου