Οι εκπλήξεις που έκρυβαν τα αποτελέσματα 4.462 επιχειρήσεων το 2012.

Η σταθεροποίηση των πωλήσεων και των EBITDA, η μείωση των υποχρεώσεων, αλλά και η διατήρηση των ζημιών σε υψηλά επίπεδα συνθέτουν την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που εμφάνισαν την περσινή χρήση 4.462 επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα της ICAP.
Πιο συγκεκριμένα, ο ομαδοποιημένος ισολογισμός των εταιρειών δείχνει ότι οι πωλήσεις τους παρέμειναν σταθερές στα 82,8 δισ. ευρώ, ενώ και τα EBITDA μετά τη δραστική πτώση που κατέγραψαν το 2011 διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 6,27 δισ. ευρώ.

Τα θετικά
Στα θετικά συγκαταλέγεται και η σημαντική αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 30,5% κυρίως λόγο της υποχώρησης των λειτουργικών εξόδων και των χρηματοοικονομικών δαπανών, αλλά και ο περιορισμός των συνολικών υποχρεώσεων στα 73,4 δισ. ευρώ από 76,3 δισ. ευρώ το 2011, εξέλιξη που αποδίδεται στην πτώση των συνολικών μεσο-μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (-11,8%).

Στον αντίποδα, στα αρνητικά περιλαμβάνεται η πτώση των μεικτών κερδών κατά 9,8% λόγω της αδυναμίας περιορισμού του κόστους πωλήσεων καθώς το ύψος των συνολικών ζημιών, οι οποίες παρότι μειώθηκαν κατά 5,6% ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ (έφθασαν στα 935,9 εκατ. ευρώ) εξαιτίας των πολύ υψηλών μη λειτουργικών εξόδων (όπως έκτακτα & ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγουμένων χρήσεων, έκτακτες ζημίες κ.ά.).
Χρηματοοικονομικοί Δείκτες
Όσον αφορά στα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού, το σύνολο του ενεργητικού τους υποχώρησε κατά 3% και διαμορφώθηκε σε 130,6 δισ. ευρώ, γεγονός που προήλθε κυρίως από την αντίστοιχη μείωση της αξίας των παγίων κατά 3 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 1,8% και περιορίσθηκαν σε 57,2 δισ. ευρώ. Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, αρνητικός παραμένει ο δείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (-1,64% το 2012), ενώ συρρίκνωση σημείωσε και το περιθώριο μεικτού κέρδους (σε 16,27% το 2012).

Από το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, οι 2.157 (ποσοστό 48,3%) ήταν κερδοφόρες το 2012, με συνολικά κέρδη προ φόρου 3,83 δισ. ευρώ. Οι πέντε εταιρείες που ξεχώρισαν βάσει κερδοφορίας είναι ο ΟΠΑΠ με κέρδη 644,4 εκατ. ευρώ, η Cosmote με κέρδη 461,2 εκατ. ευρώ, η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. με κέρδη 184,6 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 133,5 εκατ. ευρώ και η Μότορ Οιλ με 114,06 εκατ. ευρώ.
Ελπίδες ανάκαμψης
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την εικόνα που παρουσιάζει ο ομαδοποιημένος ισολογισμός των 4.462 επιχειρήσεων καθώς η περσινή χρονιά ήταν μια από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων που αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις. Το ΑΕΠ κατέγραψε νέα πτώση με μέσο ρυθμό 6,4% για ολόκληρο το 2012, η κατανάλωση συνέχισε την χωρίς φρένο υποχώρησή της στους περισσότερους κλάδους, οι πιστώσεις δίνονταν με το σταγονόμετρο, η ρευστότητα σπάνιζε, ενώ η χώρα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο της από την Ευρωζώνη.

Το 2013 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, ωστόσο μετά την αποφυγή των πρόωρων εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία για αναστροφή της κατάστασης στο β' εξάμηνο του 2013 και επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το 2014.
Πτώση στον τουριστικό κλάδο
Μπορεί να αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ξένων που επισκέφθηκαν τη χώρα πέρυσι, ωστόσο, τα αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 20,1% και περιορίσθηκαν σε 732,2 εκατ. ευρώ από 916,7 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν στα 127,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ζημίες προ φόρων ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 79,4 εκατ. ευρώ το 2011.
Νικήτας Κωνσταντέλλος
«Οι μεταρρυθμίσεις, προϋπόθεση για την ανάκαμψη»

Αισιοδοξία ότι η χώρα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014 επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα, να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός τομέας και να διατηρηθεί η υποστήριξη στη χώρας μας.
Μηνύματα
Ο επικεφαλής της ICAP Group συνεχίζει λέγοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας επιμένει να επιχειρεί κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παραδέχεται ωστόσο ότι οι πρώτες ενδείξεις για τα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς όπως προκύπτουν από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες δεν είναι ενθαρρυντικές. Δεν διστάζει τέλος να δηλώσει έντονα προβληματισμένος για το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η κερδοφορία των εταιρειών πέρυσι, ειδικά σε μία εποχή που όλοι οι φορείς προσβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχόλια