Η κρίση έχει «γονατίσει» Εκκλησία και ιδρύματα. Φόροι και υποχρεώσεις μειώνουν τις δράσεις.


Οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες έχουν φέρει σε δεινή θέση  την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και τα κοινωφελή ιδρύματα, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους.


Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η ταυτόχρονη αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων καθώς και της μείωσης των εσόδων, έχουν φέρει την Εκκλησία της Ελλάδος σε πολύ δύσκολη θέση, αφού υπάρχουν δυσκολίες στην άσκηση του κοινωφελούς έργου της.

Στην ίδια μοίρα είναι και η πλειονότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων, που στηρίζονται σε εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι οικονομικές υπηρεσίες ενός εκ των μεγαλυτέρων κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας μας, που υλοποιεί αυτή την εποχή –πέραν όλων των άλλων– και μεγάλο κατασκευαστικό έργο, εκτιμούν ότι από το 2009 έως σήμερα η συνολική επιβάρυνση των ακινήτων τους από φόρους έχει αυξηθεί κατά 80%. Σε κάποιες περιπτώσεις ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των ακαθάριστων –δραματικά μειωμένων λόγω της κρίσης– εσόδων τους πηγαίνει εκεί. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογισθούν οι ζημίες που ορισμένα ιδρύματαενέγραψαν από την επένδυσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος πλήττεται οικονομικά, τόσο εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων και της αύξησης των φόρων όσο και επειδή πολλά από αυτά τα ακίνητα παραμένουν κενά για μεγάλο διάστημα. Ηδη από το 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο απολογισμός της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κατέγραφε έξοδα της τάξης των 16 εκατ. και έσοδα των 10 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, όπως άλλωστε και στο σύνολο της οικονομίας.

Η Αρχιεπισκοπή, μέσω συσσιτίων, προσθέτει το δημοσίευμα, υποστηρίζει καθημερινά δέκα χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτεύουσα και αποστέλλει μηνιαίως 5.000 «δώρα αγάπης» με τα απαραίτητα για τον μήνα. Υπολογίζεται ότι ανά την επικράτεια 50.000 άνθρωποι διατρέφονται πλέον καθημερινά από τις Μητροπόλεις.

Σχόλια