Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας: Προσοχή στην αγορά βεγγαλικών ενόψει Πάσχα


Ενόψει των εορτών του Πάσχα και δεδομένου ότι η περίοδος είναι παραδοσιακά πρόσφορη για την αγορά ειδών πυροτεχνίας το Τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας ενημερώνει πως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι των συγκεκριμένων ειδών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε τα προϊόντα που προμηθεύονται να είναι νόμιμα και να φέρουν τη σήμανση CE.
Η εν λόγω σήμανση αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση συμμόρφωσης των κατασκευαστών των προϊόντων αυτών προς τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας και διάθεσης που έχουν θεσπισθεί από την Κοινοτική νομοθεσία.
Επιπλέον οι έμποροι ειδών πυροτεχνίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην προχωρούν στην αγορά ειδών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, τα προϊόντα τους να φέρουν την ειδική σήμανση CE, τεχνικό φάκελο, όνομα εισαγωγέα καθώς και προειδοποιητικές ενδείξεις στα ελληνικά.
Ωστόσο πέραν των παραπάνω είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι προκειμένου να αποφύγουμε την αγορά ειδών πυροτεχνίας. Είναι κατανοητό ότι η ρίψη τους συνιστά ενδεχομένως μια προσφιλή για πολλούς, ψυχαγωγική δραστηριότητα αλλά και μία συνήθεια ετών συνυφασμένη με το αναστάσιμο πνεύμα.
Ωστόσο οι άγιες μέρες έχουν κατά καιρούς αμαυρωθεί από εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά ατυχημάτων, ενίοτε μοιραίων. Είναι προφανές ότι πρέπει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητά μας, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας όλων μας και ειδικά των νέων παιδιών, που παρασυρόμενα από τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους προβαίνουν σε επιπόλαιες πράξεις, με επικίνδυνα εκρηκτικά τις δεδομένες μέρες.
Πέραν αυτού που είναι και το πλέον σημαντικό, η εικόνα ενός χώρου  που βρίθει καπνού και εκκωφαντικών ήχων –απόρροια μιας υπερβολικής συσσώρευσης κροτίδων και φωτοβολίδων- και ειδικά σε εξαιρετικά κατανυκτικές  στιγμές αποκλίνει κατά πολύ, από την εικόνα ενός πολιτισμένου προορισμού.
Ειδικά φέτος όπου η Αναστάσιμη περίοδος συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι προφανές ότι η έλλειψη μέτρου και σύνεσης στην διαχείριση των ειδών πυροτεχνίας,  θα αμαύρωνε την καλή έξωθεν μαρτυρία μας, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις στο τουριστικό κοινό.
Είναι πολύ σημαντικό ειδικά την δυσχερή περίοδο που διανύει η χώρα μας, να αποφύγουμε τις παραστάσεις ασυδοσίας και επικινδυνότητας και να διατηρήσουμε μια εικόνα οργάνωσης και ασφάλειας ως ικανό δέλεαρ για τους επισκέπτες μας.
Με βάση τα παραπάνω ευελπιστούμε ότι το φετινό Πάσχα θα χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό, την γαλήνη και το σεβασμό που επιβάλλει η ουσία και το νόημα των ημερών, χωρίς δυσάρεστα γεγονότα.

Σχόλια