Στη Ρόδο ιδρύθηκε σύλλογος για την αναστήλωση του αγάλματος του Κολοσσού !


Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3ο αιώνα π.Χ. Είχε το ίδιο περίπου μέγεθος με το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αν και στηριζόταν σε χαμηλότερη βάση. Ανεγέρθηκε από τους Ρόδιους προς τιμή του Θεού Ήλιου για τη σωτηρία της πόλης τους από τη μακρά πολιορκία που υπέφεραν από τους Μακεδόνες του Δημητρίου Πολιορκητή.


Ξεκινά και επίσημα η προσπάθεια αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ιδρύθηκε σύλλογος που θα διοργανώσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ενώ βρίσκεται και σε συνεννόηση με την ομογένεια για τη χρηματοδότηση του έργου. 


Τα 25 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που θα ονομάζεται «Ήλιος της δικαιοσύνης-ο Κολοσσός» είναι στην πλειοψηφία τους Ροδίτες επιχειρηματίες κυρίως από το χώρο του τουρισμού, ενώ το σχήμα πλαισιώνουν επίσης δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες του νησιού. 



Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε χτες επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης θα διαθέσει ποσό 100.000 ευρώ για το διαγωνισμό, ενώ έχει ανατεθεί σε γραφείο της Αθήνας η ολοκλήρωση των σχετικών φακέλων. 

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«Ήλιος της Δικαιοσύνης-Ο Κολοσσός»
 
Οι εκπρόσωποι του υπό σύσταση συλλόγου “Ήλιος της Δικαιοσύνης-ο Κολοσσός» κ.κ. Βασίλης Καλλικούνης και Ι. Κούρτης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το project της αναβίωσης του Κολοσσού δεν είναι άπιαστο όνειρο ούτε ουτοπία, είναι πλέον γεγονός. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης με μία γενναία χειρονομία θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 100.000 ευρώ τον Δήμο Ρόδου για τη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το έργο. 

Ο σύλλογος έχει ήδη αναθέσει σε έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας την ολοκλήρωση ενός φακέλου για τους χορηγούς του έργου και ενός δεύτερου για τις ανάγκες του διαγωνισμού που θα απευθύνεται στους υποψηφίους. 
Το ενδιαφέρον της ομογένειας είναι άμεσο και θα καλύψει τη χρηματοδότηση του έργου στο σύνολό του. 

Τα 25 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου θα αποτελέσουν την ομάδα κρούσης της όλης προσπάθειας, θα περιφρουρήσουν την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. 

Είναι σήμερα μία ιστορική μέρα για το νησί της Ρόδου αφού πλέον το επίσημο κράτος, δια του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη κ. Ι. Μαχαιρίδη, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αναβίωσης του Κολοσσού, έθεσε το θεμέλιο, λίθο στο έργο με την χρηματοδότηση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. 

Η αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου ξεκίνησε και τίποτα και κανείς πλέον δεν μπορεί να την σταματήσει. 


Πηγη

Σχόλια