Αντιμέτωπη με την ακυβερνησία η Ιταλία και το φαινόμενο...Belvio Grillusconi

Μετά από μια αναμέτρηση-θρίλερ, πρώτη δύναμη στη βουλή, αναδεικνύεται με ελάχιστη ποσοστιαία διαφορά, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι που επικρατεί με βραχεία κεφαλή και στην Γερουσία. Μόνο που στο εν λόγω σώμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, απαραίτητη για μια σταθερή κυβέρνηση, με εμφανή τώρα τον κίνδυνο του αδιεξόδου. Μεγάλος κερδισμένος είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο,ενώ δυναμική επάνοδο έκανε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες της Ευρώπης. 

Η μικρή αυτή διαφορά στα ποσοστά, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στην κεντροαριστερά το «μπόνους της πλειοψηφίας»που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, δίνοντάς της, τον έλεγχο της
κάτω βουλής. Λόγω της μικρής διαφοράς ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφανο, ζήτησε την αναβολή της ανακοίνωσης των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων, καθώς υπάρχει, όπως τόνισε, περιθώριο λάθους. 
Στην κάτω βουλή, η κεντροαριστερά (ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με άλλους συμμάχους) συγκεντρώνει 29,53%, η κεντροδεξιά 29,13%, ο Γκρίλο 25,5% και ο Μόντι 10,54%. Σε επίπεδο κόμματος (χωρίς τις σημαχίες) το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι έλαβε 25,4%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το ξεπέρασε οριακά (με το 25,5%) κάτι που το αναδεικνύει πρώτο σε δύναμη κόμμα της βουλής. Έτσι στη Βουλή η κεντροαριστερά, εξασφαλίζει χάρη στο «μπόνους» 340 έδρες, η κεντροδεξιά 124 έδρες, ο Γκρίλο 108 έδρες, ο Μόντι 45 έδρες και τα λοιπά κόμματα 13.
Στην Γερουσία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι, συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, έναντι 30,66% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 23,8%, ενώ ο Μάριο Μόντι στο 9,1%. Εδώ η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τις περιφέρειες. Η κεντροαριστερά ναι μεν επικράτησε, δεν εξασφαλίζει ωστόσο την απαραίτητη πλειοψηφία των 158 εδρών (εκ του συνόλου των 315). Η κεντροαριστερά φαίνεται να  εξασφαλίζει 121 έδρες στην Γερουσία, η κεντροδεξιά 117, ο Γκρίλο 54, ο Μόντι 22 και τα λοιπά κόμματα 1 έδρα.  

Σχόλια