Σαν σήμερα το 1986 δολοφονήθηκε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε

Στις 28 Φεβρουαρίου 1986 δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme). 

Έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος Σουηδός πολιτικός του 20ου αιώνα και κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού στη χώρα του επί 125 μήνες σε 4 θητείες!


Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας και πρόεδρός του από το 1969, ο Ούλωφ Πάλμε μεταρρύθμισε το πολιτικό σύστημα της Σουηδίας μετά από 166 χρόνια ισχύς του Συντάγματος. Πρόβαλε τη χώρα του ως τον "τρίτο δρόμο" στην εποχή του ψυχρού πολέμου και καθιέρωσε τη Σουηδία ως ουδέτερη και πασιφιστική χώρα.

Μεταρρύθμισε και επέκτεινε τις δομές του κοινωνικού κράτους και της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα την ευημερία του κράτους πρόνοιας, των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής ασφάλισης. Το σύστημα υγείας στη Σουηδία έγινε ένα από τα πιο αποτελεσματικά στον κόσμο.

Η φορολογία ενώ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του δυτικού κόσμου, κάτι που ισχύει ακόμα στις Σκανδιναβικές χώρες. Αντίθετα μείωσε στο ελάχιστο τη φορολογία στα μερίσματα μετόχων ανώνυμων εταιρειών.

Υπήρξε υπερασπιστής της οικολογίας και του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων καθώς και της πυρηνικής ενέργειας ως αντιστάθμισμα στους υδρογονάνθρακες.

Η κριτική του στην διεθνή πολιτική των ΗΠΑ (πχ πόλεμος στο Βιετνάμ), η ουδετερότητά του και η υποστήριξή του σε χώρες του τρίτου κόσμου (Κούβα, Παλαιστίνη, Απαρτχάιντ) , έδωσαν αφορμή σε πολλούς στη Σουηδία και διεθνώς να τον κατηγορήσουν ως φιλοσοβιετικό που δεν προστάτευε επαρκώς τα συμφέροντα της Σουηδίας. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν ότι ο Πάλμε δεν συμπαθούσε τον Κομουνισμό. Η Σουηδία διαμεσολάβησε σε πολλές διεθνείς διαμάχες επί των ημερών του.

Έκανε πάρα πολλούς φανατικούς εχθρούς στη Σουηδία και το εξωτερικό. Ο Πάλμε κυκλοφορούσε χωρίς φρούρηση και σωματοφύλακες και έτσι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 1986 ενώ επέστρεφε από ένα κινηματογράφο με τη σύζυγό του, δέχθηκε πυροβολισμούς σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Στη μνήμη του Ούλωφ Πάλμε, στην Αθήνα μετονομάστηκε ο δρόμος που συνδέει του Ζωγράφου με την Καισαριανή και το Παγκράτι.

Σχόλια