Πως ήταν η συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων μέχρι τη δεκαετία του 1960 - Βίλλα Μαργαρίτα


Έτσι είναι σήμερα ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, η συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, όπου δεσπόζει ο Πύργος των Αθηνών.


Όμως μέχρι την ανέγερση του Πύργου των Αθηνών το χαρακτηριστικό κτίριο ήταν η βίλλα Μαργαρίτα:




Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια Άγγλου αρχιτέκτονα σε έκταση 1.613 τ.μ. Διέθετε 32 δωμάτια, πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, ενώ αίσθηση προκαλούσαν ο κωνικός τρούλος και οι πυργίσκοι . Λίγα χρόνια μετά τη κατασκευή της η βίλα Μαργαρίτα αγοράστηκε από τον εύπορο Ευστάθιο Λάμψα. Το 1939 με το θάνατο της συζύγου του, Παλμύρας (στης οποίας το όνομα είχε μεταβιβαστεί η βίλα), περιέρχεται στη κατοχή της εγγονής της Σοφίας. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το κτίσμα χρησιμοποιείται ως πρεσβεία της Δανίας. 


Το 1967 απαλλοτριώθηκε τμήμα του προαύλιου χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η στροφή των αυτοκινήτων από τη Λεωφ. Μεσογείων προς τη Βας. Σοφίας (τότε η φορά της κυκλοφορίας ήταν αντίθετα από τη σημερινή σ’ αυτό το σημείο).


Ακολουθούν και άλλες απαλλοτριώσεις που περιορίζουν την αρχική έκταση της βίλας στα 1098 τ.μ. Έτσι το 1970 η ιδιοκτήτρια αποφασίζει τη πώληση της.




Τελικά αγοραστής ήταν η Κτηματική Τράπεζα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και συλλόγων των Αμπελοκήπων για τη διάσωσή της, με αιτήσεις για να χαρακτηριστεί η «Μαργαρίτα» διατηρητέο κτίριο, η κατεδάφιση της δεν απεφεύχθη. Η Χούντα έκρινε ότι το κτίριο "δεν ταιριάζει στην ελληνική αρχιτεκτονική παράδοση". Σήμερα στην ίδια θέση βρίσκεται το 9όροφο κτίριο γραφείων της Εθνικής Τράπεζας. 



Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/4/13, 1:54 μ.μ.

    δεν μπορείς να σχολιάσεις κάτι γιατί απλά μένεις άφωνος μπροστά σ΄αυτό το χειρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/13, 2:16 π.μ.

    ...ποσο διεστραμενος μπορει ναναι καποιος οταν αποφασιζει την κατεδαφιση αυτου του αριστουργηματος...και της ελληνικης αρχιτεκτονικης κληρονομιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου